Най-успешната българска сноубордистка Александра Жекова прекратява кариерата си, стана ясно

...
Най-успешната българска сноубордистка Александра Жекова прекратява кариерата си, стана ясно
Коментари Харесай

Сани Жекова прекратява кариерата си

Най-успешната българска сноубордистка Александра Жекова приключва кариерата си, стана ясно на церемонията по закриване на сезона от Българската федерация по ски. На тържеството в " София ивент център " пристигнаха доста сегашни и някогашни величия в белите спортове. Водещи бяха вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев и сама Жекова.
 Сани Жекова счита да завърши със сноуборда
31-годишната софиянка завършва дейната си спортна активност с три победи за Световната купа в сноубордкроса и общо 17 подиума. Тя е първата българка с орден от зимните Екстремни игри в Аспен (САЩ), където през 2012 година взе сребро в коронната си дисциплинираност. Жекова е и шампионка от Зимната Универсиада през 2015 година в Гранада (Испания). В Сочи 2014 тя записа най-хубаво показване на Олимпийски игри с пето място в сноубордкроса, а в Пьончан 2018 се подреди шеста.

Състезателният сезон, който съответства с 95-годишнината на БФСки, мина под знака на Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже в Банско, Световните шампионати в четирите посоки, историческото показване на Алберт Попов в алпийските слаломи за Световната купа в Кицбюел и Шладминг с класирания в топ 10, на Владимир Зографски в Световната купа по ски-скок и на Радослав Янков на Световното състезание по сноуборд, а също по този начин и с 11-ото издание на плана " Научи се да караш ски ".

В началото най-силно представилите се състезатели на БФСки през сезона Алберт Попов (шесто място в слалома на Световна купа в алпийските ски в Шладминг), Зографски (шесто място в Световната купа по-ски скок в Рука) и Радослав Янков (седмо място на международното състезание по сноуборд) получиха специфични награди от спонсорите на БФСки.
Генералният секретар на БОК Белчо Горанов награди със особено отличие на комитета Алберт Попов за пробив в международния спорт.

За отличното осъществяване на Световната купа в Банско, която бе най-голямото спортно събитие в България за 2019 година, президентът на БФСКи Цеко Минев награди заместник-министъра на младежта и спорта доцент Стоян Андонов, кмета на община Банско Георги Икономов, Виктор Гичев, шеф на надпреварата, Мая Христоскова, изпълнителен шеф на домакините от " Юлен ".

Президентът на БФСки отличи с плакети и спонсорите на Световната купа Fibank, Дженерали, А1 и Ауди.
По традиция на тържеството бе отделено особено внимание и на ветераните на белите спортове, които през последния сезон са навършили кръгли годишнини.
Цеко Минев връчи специфични плакети на:
90 година - Борис Златарев
80 година - Костадин Коцов и Ангел Митов
75 година - Георги Милушев
70 година - Александър Недялков, Георги Спасов и Методи Савчов
60 година - Валентин Божичков, Ангел Стоянов, Лиляна Кръстева, Владимир Брейчев, Ирин Пашалиев, Румен Петров, Петър Попангелов

Попангелов получи и юбилейния орден от злато и сребро изработен от Fibank във връзка 10 години Световна купа в Банско. За навършване на кръглите годишнини с плакети бяха отличени и трима известни български публицисти съдействали доста за популяризирането на зимните спортове в България и по света - Асен Минчев (80 години), Бончук Андонов (70) и Тодор Шабански (60).

11-ото издание на плана " Научи се да караш ски " на Българската федерация по ски, Министерството на младежта и спорта и Районните ръководства по обучение оказа помощ тази година да се обучат гратис 2253 деца от Банско, Самоков, Смолян, Чепеларе, Плевен, Благоевград (с. Места, с. Гърмен, с. Горно Краище), София-град, София-област (Долня баня, с. Говедарци, Самоков), Кюстендил и Пловдив. За първи път имаше и образование по ски-бягане, което се организира в Троян. В тази връзка по време на церемонията Ваня Кастрева, шеф на РУО София град връчи специфичната премия на " Научи се да караш ски " 2019 за община Троян, която за първи път тази година съумя да образова деца и в ски бягането. Призът получи Розалина Русенова, зам.кмет на община Троян, която е в основата на реализирането на плана в общината.

Специално внимание бе отделено и на четирима от огромните български спортисти, които поставят завършек на активата си спортна кариера. Това са Александра Жекова (сноуборд), Мария Киркова и Никола Чонгаров (ски-алпийски дисциплини) и Веселин Цинзов (ски бягане).

Четиримата бяха отличени с плакет за принос в развиването на ски спорта от Цеко Минев, президент на БФСКи. Те получиха и специфични плакети от БОК, които им връчи персонално Белчо Горанов, общоприет секретар на олимпийския комитет. Церемонията продължи с награждаване на носителите на Купа България и купа Надежди в четирите посоки на БФСки.

Ски алпийски дисциплини
Купа " България "
дами - Симона Скробанска, " Юлен "
мъже - Камен Златков, " Мотен "

купа " Надежди "
девойки старша възраст - Юлия Златкова, " Юлен "
юноши старша възраст - Костадин Каферинов, " Юлен "

Купа " Надежди "
девойки до 14 години - Бояна Радева, " Юлен "
момчета до 14 години - Марко Семерджиев, " Пампорово "

Сноуборд
Купа " България " (паралелните дисциплини):
мъже - Радослав Янков, " Амер Спортс "
дами - Живка Узунова, " Амер Спортс "

Купа " България " (свободен стил):
мъже - Петър Гьошарков, " Бороборд "
дами - Михаела Варошкина, " Бороборд "

Купа " България " (сноубордкрос):
мъже - Петър Гьошарков, " Бороборд "
дами - Александра Жекова, " Блейд "

Купа " Надежди " (до 13 години):
момчета - Иван Иванов, " Мотен "
девойки - Албена Шишманова, " Спорт Екстриим "

Купа " Надежди " (до 15 години):
момчета - Кристиан Димитров, " Мотен "
девойки - Неда Пенчева, " Бороборд "

Ски-свободен жанр
Купа " България " (свободен жанр ски) - Антон Йотов, " Пампорово "
Купа " България " (ски крос) - Никола Чонгаров, " А-Тийм "

Купа " Надежди " (момчета до 14 години) - Мартин Маринов, " Чамкория "
Купа " Надежди " (момичета до 16 години) - Анета Христева, " Пампорово "

Ски тичане
Купа " България "
- дами - Любомира Пехливанска, " Паничище 2009 "
- мъже - Веселин Цинзов, " Александър Логистик " и Мартин Пенчев, " Узана 2007 "

Купа " Надежди "
Момичета до 12 години - Никол Дишова, " Паничище 2009 "
Момчета до 12 години - Илиян Тодоров, " Рилски скиор "
Момичета до 14 години - Гергана Джаджарова, " Паничище 2009 "
Момчета до 14 години - Георги Наумов, " Паничище 2009 "

Приз " Олимпийска вяра "
Девойки до 16 години - Симона Виденова, " Узана 2007 "
юноши до 16 години - Марио Матиканов, " Рилски скиор "

Ски скок
Купа България - Владимир Зографски, НСА

Купа Надежди
юноши старша възраст - Ростислав Атанасов, " ОуТиПи "
юноши младша възраст - Георги Караджинов, " ОуТиПи "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР