Най-тежката суша  в Тайван за последните 50 години създава допълнителни

...
Най-тежката суша  в Тайван за последните 50 години създава допълнителни
Коментари Харесай

Тежка суша в Тайван може да влоши дефицита на микрочипове

Най-тежката суша  в Тайван за последните 50 години основава спомагателни опасности пред снабдяването с микрочипове по света, заяви Уолстрийт Джърнал.

Страната, в която се създават 2/3 от международната продукция на полупроводникови чипове, минава през сериозен прелом. При производството на чипове се използва  доста вода. Към момента държавното управление съумява да се оправи със обстановката, като дава вода  с приоритет към индустриалните уреди. Но съгласно някои наблюдаващи това няма  да продължи дълго, в случай че сушата се резервира.

Сезонните тайфуни кардинално са източник на вода за огромните язовири в страната. Но предходната година такива стихии съвсем нямаше, което води до слаби водни запаси. Затова над 1 млн. поданици и бизнеси на страната са в рискова зона и пред заплаха да им бъде натрапен режим на водата.

„ С повишението на температурите тайфуните всекидневно стават мощни над Тихия океан, само че се разсейват, когато доближат тайванския бряг “, разяснява Йуеи Ан Лиу, професор в Националния централен университет в Таойуан.

Това се случва на фона на световния дефицит  на микрочипове. По време на рецесията предходната година потребителските привички се трансформираха, заради което огромна част от микрочиповете, които се използваха в автомобилния бранш се пренасочиха към други електрически устройства като тв приемници и конзоли за видеоигри. Сега обаче, когато се чака икономическо възобновяване, автомобилните компании не могат да си обезпечат нови поръчки на микрочипове. Това е и повода главните производители да разгласят рекордни вложения за разширение на индустриалния си потенциал - тайванската TSMC да вземем за пример ще вложи 100 милиарда $ в тази активност през идващите 3 години.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР