Най-тежката ракета-носител пътува с Tesla Roadster на бордаFalcon Heavy е

...
Най-тежката ракета-носител пътува с Tesla Roadster на бордаFalcon Heavy е
Коментари Харесай

Една мечта на Илон Мъск се сбъдна: Falcon Heavy излетя

Най-тежката ракета-носител пътува с Tesla Roadster на борда

Falcon Heavy е най-мощната настояща ракета-носител, способна да достави на ниска околоземна орбита до 63,8 тона товар

Американската компания SpaceX изстреля сполучливо нощес свръхтежката ракета Falcon Heavy от галактическия център Кенеди в щата Флорида. В предишното от същата площадка бе изстреляна ракетата Saturn 5, която изведе в космоса кораба Аполо 11 с астронавти на борда, в границите на лунната задача Аполо на НАСА.

Както се планираше, ускорителите на Falcon Heavy бяха върнати на Земята. Страничните ускорители се приземиха в зоните за кацане в нос Канаверал във Флорида, а централният ускорител направи сполучливо кацане на безпилотна морска платформа край брега.

Като потребен товар Falcon Heavy носи на борда си електрическа кола Tesla Roadster на Илон Мъск, в цвят тъмна череша. Зад кормилото се намира манекен Starman, облечен в скафандър. Колата е озвучена с песента „ Космическа авантюра ” на Дейвид Бауи и в нея е сложена книгата „ Пътеводител на галактическия стопаджия ” на Дъглас Адамс.

В идващите няколко часа ракетата мина през радиационните пояси на Ван Алън. Ако всичко върви добре, ракетата и спортната кола на Илон Мъск ще навлязат в елиптична орбита към Слънцето. Очаква се Falcon Heavy да се върти към Слънцето в продължение на стотици милиони години.

SpaceX изстрелва регулярно ракети Falcon 9 от 2010 година насам, които извеждат в орбита спътници и доставят товари за екипажите на Международната галактическа станция. Falcon Heavy е най-мощната настояща ракета-носител. Тя може да достави на ниска околоземна орбита до 63,8 тона товар, а при полет до Марс – до 18,8 тона.
още по тематиката
Възможността за наново потребление на ускорителите оскъпява самото стартиране на Falcon Heavy, спрямо това на Falcon 9 – то възлиза на 90 млн. $, до момента в който цената на полет на Falcon 9 е към 62 млн. $.

Преди старта на ракетата, Илон Мъск съобщи, че ще се усеща благополучен, в случай че ракетата просто излети от стартовата площадка, без да се разпадне. Успехът на Falcon Heavy за него значи още една стъпка към постигане на поставената цел – реализиране на полет до Марс.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР