Най-тъжната риба на света вирее дълбоко в океана край Австралия.

...
Най-тъжната риба на света вирее дълбоко в океана край Австралия.
Коментари Харесай

Откриха най-тъжната риба във всички морета и океани

Най-тъжната риба на света вирее надълбоко в океана край Австралия. Тя живее на дълбочина 800 - 1600 метра, а външният й тип в действителност е поразителен.

Средният размер на тази риба е 30-60 см. Както не е мъчно да се забележи, обитателката на морските глубини е изцяло лишена от люспи. Огромна уста, тумор, наподобяващ на нос и необятно поставените очи придават на рибата тип на най-нещастното творение на Земята.

Но не съдете за нея единствено по външния тип.



За разлика от множеството подводни жители, тъжната риба няма плавателен мехур. А също по този начин е лишена съвсем изцяло от мускулатура.

Как плува тогава? Всъщност по никакъв начин. Това необичайно творение избира да не си усложнява доста живота и се движи по течението. За да се нахрани, това мързеливо, намръщено създание просто си отваря устата.

И въпреки всичко, без значение от мързела си, това е една от най-грижливите риби във връзка с "децата си ". До момента на появяването им самката седи до хайвера, охранявайки го от неприятели. След появяването на дребните, тя продължава да ги пази и основава на най-дълбоките и тъмни места цели "детски градини ", с цел да ги отглежда на мира.



Единственият тип, грозящ тази риба, са хората. Заради разширението на дълбоководния лов, това безобидно творение все по-често попада в мрежите.

А по какъв начин се развъжда? Трудно. Като всеки безделник тази риба не обича непотребните придвижвания и поради това се развъжда насилствено. Бавното възобновяване на популацията на тази риба слага под въпрос нейното оцеляване.

Превод БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР