Най-старият и най-голям унгарски научен институт в Унгария обвини правителството,

...
Най-старият и най-голям унгарски научен институт в Унгария обвини правителството,
Коментари Харесай

Учени в Унгария скочиха срещу пълния политически контрол върху изследванията

Най-старият и максимален маджарски теоретичен институт в Унгария упрекна държавното управление, че се пробва да наложи " цялостен политически надзор " на жизненоважни научни проучвания посредством проекти за основаване на нов държавен орган, който да управлява финансирането и работата, оповестява " Ройтерс ".

Правителството приготвя законодателство, което да отстрани Унгарската академия на науките от неговата мрежа от проучвателен институции и да съобщи нейните здания и активи на новия съвет.

Дяснонационалистическият министър председател Виктор Обран, който пристигна на власт през 2010 година, стегна контрола върху публичния живот, в това число съдилищата, медиите и образованието - дейности, които го доведоха до конфликт с администрацията на Европейския съюз в Брюксел.

Унгарското държавно управление съобщи, че желае да реорганизира главно финансирането, с цел да поддържа по-рентабилни и реформаторски проучвания.

" Промените биха довели до тотално ръководство и политически надзор над мрежата от научноизследователски институции ", акцентира управителният орган на изследователската мрежа на Унгарската академия на науките, която се финансира от държавното управление, само че се самоуправлява.

Предложеното основаване на нов Национален съвет за научна политика, който да ръководи мрежите, " евентуално съставлява опасност за академичната независимост и свободата на научните проучвания ", обезпечено от унгарската конституция, се споделя в изказването.

Уточнява се, че научните служащи ще излязат на митинг в неделя, без да се показват повече детайлности. Учени и правозащитни организации организираха акция против предходни апели на държавното управление за промяна на системата.

Новият съвет, управляван от министъра на нововъведенията и технологиите Ласло Палкович, ще дефинира области на научни проучвания, които ще получават финансиране.

Неговото министерство посочи през вчерашния ден, че сегашната система е неефективна и задачата на проектите била да се отделя повече финансиране и да се вършат повече проучвания за " патенти и изобретения, обслужващи унгарската стопанска система ".

Европейската комисия съобщи през вчерашния ден, че ще следи събитията в държавната изследователска система в Унгария и прикани управляващите " да се въздържат от всякакво решение, ограничаващо научната и академичната независимост ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР