Най-старите пенсии ще бъдат увеличени най-много от 1 октомври 2022

...
Най-старите пенсии ще бъдат увеличени най-много от 1 октомври 2022
Коментари Харесай

Кои пенсии ще се вдигнат най-много от 1 октомври

Най-старите пенсии ще бъдат увеличени най-вече от 1 октомври 2022 година За някои пенсии покачването може да надмине 300 лева, демонстрират калкулации, представени от “Труд ” на база измененията в Кодекса за обществено обезпечаване. Но някои пенсии ще набъбнат единствено с няколко стотинки, а други няма да бъдат изменени.

Преизчисляването на пенсиите от 1 октомври ще понижи разликата сред старите и новите пенсии. При отпущането на една пенсия преди 10 или 15 години тя може да е била висока по отношение на тогавашните приходи на хората. Но през годините нарастването на пенсиите изостава от повишаването на приходите. Затова този човек, който преди 10-15 години е взимал висока за времето си пенсия, в този момент взима малко пари на фона на приходите в страната. От 1 октомври обаче за доста пенсии това ще бъде променено.

Например да вземем човек, който е излязъл в пенсия през 2005 година и тогава е взимал 284,22 лева Тогава тази пенсия е била 86% от междинните приходи в страната. В момента този човек получава 685 лева, само че пенсията му изостава от приходите – тя е единствено 53% от междинния застрахователен приход.

С преизчисляването на пенсиите от 1 октомври пенсията на този човек ще нарасне на 1022 лева, което е нарастване с 337 лева Но съотношението на пенсията по отношение на междинния застрахователен приход сега ще бъде 78%, или много покрай това от 2005 година, при разпределяне на пенсията.

Причината за огромния растеж на тази съответна пенсия е, че е отпусната преди доста години, а също така е доста по-висока от минималната. През последните години минималната пенсия нараства повече от междинната пенсия за страната и повече от междинния застрахователен приход. През 2005 година минималната пенсия е била 69 лева

Ако тогава човек се е пенсионирал с тази сума, в този момент би трябвало да получава новия размер на минималната пенсия от 467 лева Ако се приложи формулата за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, този човек би трябвало да взима по-малко от 467 лева Затова в Кодекса за обществено обезпечаване особено е посочено, че след преизчисляване на пенсиите от 1 октомври хората ще получават по-голямата сума от до момента получаваната пенсия или от размера, избран по формулата за преизчисляване. Тоест пенсията на никой няма да бъде понижена. Но хората с минимална пенсия най-вероятно няма да получат никакво нарастване.

Колкото по-стари са пенсиите, и колкото по-големи са били при отпущането им, толкоз по-голямо ще бъде нарастването от 1 октомври. Причината за това е, че през годините пенсиите са били увеличавани по разнообразни формули, само че като цяло са изоставали от растежа на приходите. Например през доста от последните 15 години пенсиите бяха увеличавани по по този начин нареченото “швейцарско предписание ” – с 50% от растежа на междинния застрахователен приход и с 50% от инфлацията за миналата година. За дълъг интервал от време инфлацията беше по-ниска от растежа на приходите. Дори имаше години с негативна инфлация. През редица години пенсиите даже са били увеличавани с по-малък % от този по “швейцарското предписание ”.

Например през 2009 година пенсиите са вдигнати с показателя, избран по “швейцарското предписание ”, понижен с 10%. Причината за това бяха високата инфлация и огромният растеж на приходите през миналата 2008 година Всичко това водеше до закъснение на старите пенсии от новите.

История

Не постоянно употребяват „ швейцарското предписание “

Много постоянно през годините не е употребявано “швейцарско предписание ” за повдигане на пенсиите.

През годините доста постоянно не е употребявано “швейцарското предписание ” за нарастване на пенсиите. Например през 2007 година пенсиите са били вдигнати два пъти с по 10% – от 1 юли и от 1 октомври. Годините 2010 година, 2011 година и 2012 година пък бяха оповестени за “нулеви ” и не беше осъществено осъвременяване на пенсиите по така наречен “швейцарско предписание ” от 1 юли на съответната година.

През 2017 година, 2018 година и 2019 година също не беше осъществено осъвременяване на трудовите пенсии по така наречен “швейцарско предписание ”.

От 1 юли на трите години беше осъществено преизчисляване на пенсиите с повишен % за всяка година застрахователен стаж. Процентът набъбна от 1,1 на 1,126 през 2017 година, на 1,169 през 2018 година и на 1,2 през 2019 година А от 25 декември 2021 година процентът набъбна на 1,35. През 2018 година и 2019 година пенсиите подлежаха и на нарастване надлежно с 3,8% и 5,7% като всеки пенсионер получи по-благоприятното за него нарастване.

Ще стане автоматизирано

Преизчисляването на пенсиите от 1 октомври ще бъде направено от чиновниците в Национален осигурителен институт, без хората да подават никакви документи.

От 1 октомври 2022 година се преизчисляват пенсиите за трудова активност: пенсии за застрахователен стаж и възраст, пенсии за неработоспособност заради общо заболяване, пенсии за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест, както и пенсии за военна неработоспособност и за гражданска неработоспособност, в случай че размерът им е избран като при пенсия за трудова акцидент и професионална болест. Освен това ще се преизчисляват единствено пенсии, отпуснати до края на предходната година.

На преизчисляване от 1 октомври 2022 година не подлежат пенсиите за трудова активност, отпуснати с начална дата след 31 декември 2021 година, както и пенсиите, несвързани с трудова активност.

Преизчисляването от 1 октомври ще се извърши по длъжностен път, защото в Кодекса за обществено обезпечаване не е планувано подаване на заявление за това преизчисляване. Тоест хората ще получат новите си по-високи пенсии без да подават никакви документи в Национален осигурителен институт.

Максималната става 3400 лева

Увеличение за над 700 хиляди души

1056 няма да получат действителния размер

Максималната пенсия ще нарасне на 3400 лева и единствено към 1000 души няма да взимат пенсията си в действителен размер.

Увеличение на пенсиите от 1 октомври 2022 година вследствие на преизчисляването ще получат над 700 хиляди души, демонстрират предварителни данни на Национален осигурителен институт. Повишението на техните пенсии ще бъде приблизително с 18%.

35 на 100 от пенсионерите ще получат приблизително по 136 лева нарастване, откакто се приложи модифицираното швейцарско предписание – пенсиите им да бъдат увеличени за всяка година след отпущането им с по-големия % сред инфлацията или растежа на осигурителния приход. За тези хора може да се каже, че 80% от тях са с пенсии, отпуснати преди повече от 10 години. Целта на смяната е да се даде изпреварващо нарастване на пенсиите, отпуснати по-назад във времето, които поради прилаганите до момента механизми за индексация са изостанали от междинния застрахователен приход за страната. Увеличението на по-новите пенсии ще бъда доста по-малко, а за тези на минимална пенсия евентуално няма да има смяна.

От 1 октомври 2022 година таванът на пенсиите бъде повишен от сегашните 2000 лева на 3400 лева В резултат на тази смяна единствено 1056 души няма да получават действителния размер на пенсията си. Едва няколко индивида би трябвало да получават пенсии над 5000 лева, в случай че нямаше таван. Причината за това е методът на установяване на пенсиите им преди години, когато се взимаха три най-хубави години във връзка с осигурителния приход на хората. Именно по тази причина към момента има таван на пенсиите.

Необходимостта от таван ще отпадне с времето поради съществуващия сега оптимален застрахователен приход. Таванът на пенсиите обаче не важи за хора, които са били президент, вицепрезидент, министър председател, ръководител на Народното събрание или арбитър в Конституционния съд.

Правила съгласно Кодекса за обществено обезпечаване

Как става преизчисляването от 1 октомври 2022 година?

Участва и стажът след излизане в пенсия

Ако човек е работил след излизане в пенсия, това ще бъде взето поради при преизчислението от 1 октомври.

При преизчисляването на пенсиите от 1 октомври 2022 година ще се взима в началото отпуснатата пенсия преди няколко години, да вземем за пример преди една, две, или 10-15 години. След това тази пенсия се усилва за всяка календарна година, последваща годината на разпределяне на пенсията, с %, който е еднакъв на по-високия от % на повишаване на осигурителния приход или % на повишаване на показателя на потребителските цени през миналата календарна година.

Реално през всичките 15 последни години междинният застрахователен приход пораства повече от инфлацията, като изключение прави единствено 2011 година, когато инфлацията е малко по-висока от растежа на приходите. По този метод с преизчисляването на пенсиите от 1 октомври ще бъде наваксано изоставането им, насъбрано през последните години. Това обаче важи единствено за пенсии, които са по-високи от минималната. Защото минималната пенсия през годините беше повишавана повече в сравнение с останалите пенсии.

За пенсиите, отпуснати с начална дата до 31 декември 2007 година в това число, размерът на първичната пенсия се усилва с по-високия % от растежа на осигурителния приход или инфлацията за всяка календарна година след тази дата. Наред с това обаче за пенсиите, отпуснати с начална дата до 31 декември 2007 година във формулата за изчисляването им се взема поради средномесечният застрахователен приход за страната за 2007 година – 398,17 лева, написа в Кодекса за обществено обезпечаване.

Ако пенсията е отпусната преди 2008 година, първичният є размер ще се усили първо за 2009 година с % за миналата 2008 година, както и за всяка календарна година по-късно с процентите за миналата година, до момента в който се приложи последният – за 2021 година Съответно, в случай че пенсията е отпусната, да вземем за пример през 2015 година, първичният є размер ще се усили първо за 2016 година с % за миналата 2015 година, а по-късно с процентите за всяка последваща година до 2021 година, в това число.

Ако човек е работил откакто е излязъл в пенсия, това също ще бъде взето поради. При преизчисляването от 1 октомври ще се употребява самостоятелният коефициент на жителя към 30 септември 2022 година, както и продължителността на осигурителния му стаж, зачетен към 30 септември 2022 година, умножен със съответния % за годините и месеците застрахователен стаж, който е избран съгласно настоящото законодателство към датата на разпределяне на пенсията. Но процентът, който се дава за всяка година застрахователен стаж и съответната част от този % за месеците застрахователен стаж, е същият, който е взел участие във формулата за установяване на размера на пенсията при нейното в началото разпределяне.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР