Най-слабите пазари са Торино, Абу Даби и ГенуаЦените на жилищата

...
Най-слабите пазари са Торино, Абу Даби и ГенуаЦените на жилищата
Коментари Харесай

Жилищата в София поскъпнаха с 9,2%

Най-слабите пазари са Торино, Абу Даби и Генуа


Цените на жилищата в София са се повишили с 9,2% през второто тримесечие на тази година по отношение на същото на предходната. Това подрежда столицата ни на 27-мо място в света по растеж на цените на парцелите, демонстрира показателят Global Residential Cities на консултантска компания в областта на недвижимите парцели. Все отново София отстъпва с девет места в класацията, откакто през първото тримесечие заемаше 18-то място, а през 2017 година беше сложена на 19-то.

Порто, Калкута и Мадрид са тъкмо преди българската столица в показателя, а директно след София са Дъблин, Анкара и Единбург.

Лидер по повишаване на жилищата е индийският град Ахмедабад с растеж на цените от 19,4% през второто тримесечие. Следват Измир (Турция) и Хидерабад (Индия) с покачване от надлежно 16,2% и 16%. Топ 10 се добавя от Хобарт в Австралия (15,5%), Будапеща (15,4%), Хонконг (15,1%), Ротердам (14,4%), Пюн в Индия (13,5%), Амстердам (13,4%) и Ванкувър (13,3%). Общо 20 града в показателя записват двуцифрен растеж на цените на жилищата през второто тримесечие.

Средно цената на парцелите в 150-те града, включени в класацията, е повишена с 4,3% до юни, като Азия е най-силно представящият се район.

Торино е най-слабият жилищен пазар в света със спад на цените от 7,1% през второто тримесечие на годишна база. Следват Абу Даби и Генуа с намаляване от надлежно 6,9% и 6,6%. Десетката на най-слабите жилищни пазари в света се добавя от Дубай, Дарвин, Стокхолм, Делхи, Рио де Жанейро, Киев и Сидни.

Будапеща, Ротердам и Амстердам са най-бързо растящите жилищни пазари в Европа. “Местните и интернационалните купувачи признаха конкурентната стойност на Будапеща, а цените на жилищата в Холандия, които спадаха до 2013 година, претърпяха мощна промяна ”, разяснява Кейт Евърет-Алън, началник на отдел “Международни изследвания ” в консултантската компания.

От изследваните 150 града общо 123, или 82%, са отбелязали растеж на цените на жилищата в 12-те месеца до края на юни.

 21-02-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%b2%d1%8f%d1%82 Азия е най-добре представящият се район в света с покачване от 5,1%. На второ място е Северна Америка с растеж от 5%. Хонконг, който дълго време оглавяваше показателя на най-бързо растящите жилищни пазари в света, отбелязва леко закъснение на годишния напредък, макар че цените на жилищата са нарастнали с 15%.

“Някои градове към този момент записват годишен спад на цените, тъй че чакаме стягането на паричната политика да бъде постепенно и устойчиво. В някои градове представянето на главните и първокласните пазари е друго ”, разяснява Евърет-Алън.

“Липсата на предложение на първокласни парцели поддържа топ сегмента на пазара в Сидни, където годишният растеж на цените на първокласните жилища е близо 5,7%. На други места данъчните промени по отношение на задграничните купувачи или по-високият данък, да вземем за пример във Ванкувър, Торонто и Хонконг, доведоха до закъснение на растежа в първокласния сегмент на пазара ”, добавя Кейт Евърет-Алън.

В международен мащаб


Инвестициите в бизнес парцели най-високи от 10 години


При 41% от покупко-продажбите купувачът или продавачът е чужденец

Лондон е най-предпочитаният град от вложителите в бизнес парцели като за полугодието е привлякъл 15,8 милиарда $.

Инвестициите в бизнес парцели в света са достигнали най-високата си стойност от 2007 година насам и са в размер на 341 милиарда $ за първите шест месеца на 2018 година, сочат данни на консултантска компания JLL. Общият размер от вложения за първите шест месеца на годината е бил с 13% по-висок по отношение на същия интервал на предходната година. Само през второто тримесечие вложенията в бизнес парцели в света са достигнали 173 милиарда $.

Продажбите на бизнес парцели в Европа са нарастнали с 11% през второто тримесечие до 67 милиарда $, с което общият размер от вложения през първото полугодие е достигнал 128 милиарда $. Това е покачване с 9% по отношение на същия интервал на предходната година.

Индустриалните площи не престават да са най-предпочитаният клас активи в световен проект с вложения на стойност над 57 милиарда $ през първото полугодие. Обемът на преводите в бранша реализира годишен растеж от над 11%.

Въпреки че открити пазари като Съединени американски щати, Англия, Япония и Германия притеглят по-голямата част от тези вложения, нововъзникващи пазари като Китай, Полша, Индия и Бразилия също реализират по-голяма ликвидност, защото вложителите пробват да извлекат изгода от огромното им население и удобните вероятности за напредък.

Лондон е привлякъл вложения за 15,8 милиарда $ през първото полугодие като си връща първото място на най-предпочитан град в света от интернационалните вложители. На второ място е Ню Йорк, който е привлякъл единствено с 55 млн. $ по-малко вложения от английската столица през първите шест месеца на годината.

Хонконг е третият най-популярен град за вложения в бизнес парцели в света с общ размер от 14,6 милиарда $ през първото полугодие. Топ 10 допълват Токио, Париж, Сеул, Лос Анджелис, Чикаго, Шанхай и Вашингтон.

41% от преводите с бизнес парцели в света са включвали задграничен покупател или продавач през първото полугодие. Общите трансгранични вложения през първото полугодие са достигнали 140 милиарда $, което е много над междинното ниво от 103 милиарда $, само че е с 5% под пика от първото полугодие на 2015 година

Инвеститорите от Съединени американски щати са запазили статута си на максимален експортьор на капитал в световен проект с придобивания на стойност 10,3 милиарда $ през първото полугодие. Активността остава доминирана от фондове за частни финансови вложения и фондови мениджъри, които дружно съставляват 56% от вложенията в чужбина.

Сингапурските компании също не престават да влагат интензивно в чужбина през 2018 година със 7,3 милиарда $ от трансграничните придобивки. Тези вложители са съсредоточени върху офис и индустриалния бранш на съществени пазари в света.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР