Най-скъпите вещества се използват за бижута, космически кораби, в електрониката

...
Най-скъпите вещества се използват за бижута, космически кораби, в електрониката
Коментари Харесай

9-те най-скъпи вещества в света


Най-скъпите субстанции се употребяват за бижута, галактически кораби, в електрониката и даже за зъбни пломби. С други думи, обсега на приложение на скъпите материали даже не е стеснен от тяхната цена. Тяхната стойност е впечатляваща даже измерена в цени за един грам. Цените са изчислени въз основа на настоящите пазарни цени на карат.

Популярно е да се мисли, че златото и платината са най-скъпите метали на планетата, само че препоръчаните 9 материала разрушават стандартите. А апропо, златото и платината с цени към 60 $ за грам даже не попаднаха в този лист!
 Снимка 493800
Източник:

9. Плутоний

Цена на грам: към 6000 щатски $

Плутоний е в листата на най-скъпите материали на Земята. Използва се основно в нуклеарни реактори, в енергийни източници на галактически спътници, които изискват дълготрайно зареждане. Плутоний се получава вследствие на нуклеарния разпад на уран, само че той може да бъде открит в естествени условия, въпреки и в доста редки случаи. Може да се употребява за галактическите пътувания. Например в детекторите на междупланетната станция Voyager 1, пусната през 1977 година, се употребяват плутониеви генератори, които до момента не са се сривали и са проектирани да работят обикновено до 2025 година
 Снимка 493801
Източник:

8.Tаaфейт

Цена за грам: 20 000 щатски $

Невероятно необичаен драгоценен камък - Taaffeite,, който беше открит неотдавна и е фантазия на колекционера. Има цветова гама от алено до лилаво. Основният източник на тези скъпоценни камъни е в Танзания. Този драгоценен камък е толкоз необичаен, че всички екземпляри, открити на земята, могат да се поберат в дланта на ръката ви.
 Снимка 493803
Източник:

7. Тритий

Цена за грам: към 30 000 $

Получава се в нуклеарни реактори посредством облъчване на литиеви метали или детайли, съдържащи литий. Това е свръхтежък вид водород. Тритият е основен съставен елемент в производството на нуклеарно оръжие. Използва се в свръх ниски концентрации за производството на индикаторни надписи, светещи в тъмнината, нанесени върху стрелките на часовника. Бета лъчите, които излъчва, са доста слаби и не могат да навредят на човек. Нисък риск за здравето има също и при усвояване.
 Снимка 493337
Източник:

6. Диамант

Цена за грам: от 55 000 до 108 000 щатски $ (при безупречна форма, изясненост и цвят за размер от над 5 карата)

Естествените диаманти от дълго време са ценени за своята хубост и изключителна неотстъпчивост. Всъщност това е най-твърдото вещество, известно на Земята с показател 10 по скалата на Моос.
 Снимка 493799
Източник:

5. Америций

Цена на грам: 140 000 $

Americium е радиоактивен метал, употребен в дребни количества в димни детектори. За първи път се синтезира през 1944 година. Физичните и химичните свойства на америциума са близки до тези на плутония. Свежият америций свети в тъмното и мръква бързо, когато е открит на ярко. Счита се за отровен заради своята радиоактивност.
 Снимка 493798
Източник:

4. Пейнит

Цена за грам: от 9 000 до 300 000 щатски $

За първи път Painite е открит в Бирма през 1950 година от английския търговец на скъпоценни камъни Артър С. Д. Пейн. В региона на Мокок на Мианмар неотдавна бяха открити находища, за които се подозира, че са от пейнит. Независимо от високата си цена, за него има огромно търсене.
 Снимка 493797
Източник:

3. Реголит

Цена за грам: 500 000 щатски $

Според американците в НАСА се съхраняват към 400 кг лунна почва. Такова тегло може да бъде доставено на земята единствено благодарение на напъните на астронавтите. Малко количество лунни материали се съхранява и учи в няколко страни, взели участие в галактическите задачи до Луната.
 Снимка 493796
Източник:

2. Калифорний

Цена на грам: от 10 до 27 милиона $

Учените основават веществото Californium, като бомбардират куриум с алфа частици. Тази реакция основава радиоактивен химически детайл с атомен номер 98. В момента има 10 известни изотопа на калифорния. Помага при лекуването на някои форми на рак; разкрива наличието на злато и сребро в рудите, както и остатъчния размер на петрола в изчерпани залежи. То може да бъде основана единствено по индустриален лабораторен метод.
 Снимка 493795
Източник:

1 Антиматерия

Цена на грам: към 80 трилиона $

Антиматерията е най-скъпият материал на Земята. В научни опити е създадено доста малко количество, само че сега няма метод то да се резервира и съхранява. Това изисква доста комплицирана технология, която се създава в CERN (Международна организация за проучвания в нуклеарната физика). Днес грам антиматерия се прави оценка на към 80 трилиона щатски $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР