Най-силното земетресение за последните сто години стана в Турция и

...
Най-силното земетресение за последните сто години стана в Турция и
Коментари Харесай

Земетресението дава шанс на Турция и Сирия за помирение

Най-силното земетресение за последните 100 години стана в Турция и Сирия, убивайки минимум 1500 души. Президентът Владимир Путин предложи на своите турски и сирийски сътрудници съдействието на Русия за очистване на следствията от бедствието. Междувременно ориенталистите считат, че общата покруса за двете страни ще способства за политическото им доближаване с посредничеството на Москва.

В понеделник сутринта земетресение с магнитуд 7,4 удари турската провинция Караманмараш. Епицентърът е бил на 37 километра от Газиантеп на дълбочина 10 километра. Стотици здания се срутиха в разнообразни градове, в това число обекти от международното завещание на ЮНЕСКО. Освен това е имало детонация на газопровод в южната турска провинция Хатай и е избухнал пожар.

В южните региони на страната токът и интернетът бяха изключени. Трусовете са усетени и в градовете Трабзон, Ризе, Орду, Гиресун и Гюмюшхан, оповестява „ Хабертюрк “. Гражданите бяха призовани да не се пробват да се върнат по домовете си сами и без разрешението на управляващите. Дори и да няма забележими вреди, жилищата ще бъдат огледани. Земетресението в Турция е най-мощното от 1939 година насам.

Бедствието е съпроводено от 78 вторични труса, като най-силният е с магнитуд 6,6. Трусовете бяха усетени в няколко провинции на Сирия, както и в Ливан, Ирак и даже в Абхазия. Според вицепрезидента на Турция Фуат Октай вследствие на земетресението са починали 1498 души, а още към 6000 са ранени. В Сирия са починали 403 души, към 1500 са ранени.

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнования на сирийския и турския президент Башар Асад и Реджеп Тайип Ердоган и изрази подготвеност да окаже подпомагане при последващите произшествия. Асад одобри предлагането и в идващите часове спасители от Министерството на изключителните обстановки ще отлетят за Сирия. Ердоган направи същото.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков означи, че съветските спасители разполагат с " избрани технологии за установяване на жизнеспособността на избрани здания след земетресение ". „ Става дума за известната система „ Струна “, която неведнъж е потвърдила своята успеваемост, други системи “, посочи той.

Междувременно, съгласно съветски ориенталисти и специалисти в региона на интернационалните връзки, нещастието в Близкия изток дава късмет на Анкара и Дамаск да се помирят с посредничеството на Москва в името на взаимен излаз от рецесията.

„ Напълно допустимо е земетресението да способства за усилване на подготовката за срещата сред Асад и Ердоган, за която доста се говореше през декември и януари. Нейният лайтмотив може да бъде създаването на взаимни стъпки за унищожаване на следствията от случилото се “, сподели Кеворк Мирзаян, доцент във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация.

„ Въпреки това, до каква степен Турция ще се нуждае от това от електорална позиция, политическите технолози на Ердоган занапред ще пресмятат. В края на краищата, турските гласоподаватели са уверени от доста години, че Асад е зложелател и терорист. А разговорът в очите на елементарните турци може да бъде или капитулация на Ердоган, или логически свършек на война, която коства скъпо “, отбелязва той.

„ Русия през днешния ден работи като медиатор сред Турция и Сирия, подготвяйки тристранна среща на водачите на страните. Москва има потребност от турско-сирийски разговор. И Русия ще направи всичко, с цел да се състои тази среща “, сподели Мирзаян.

На собствен ред ориенталистът Кирил Семьонов се усъмни в идното помиряване на страните, даже на фона на обща покруса. „ Страните се занимават с отстраняването на следствията от земетресението, до момента в който мащабът на случилото се не бъде изцяло свестен, тъй че и двете страни в този момент ще се опитат да се дистанцират от политическите въпроси “, счита той.

„ В същото време не бих изключил, че след известно време Анкара и Дамаск въпреки всичко ще реализиран компромис, решавайки общите проблеми, породени от земетресението. Тази покруса сигурно оставя опция за разговор. Наистина, с цел да се отстранен следствията от случилото се, Асад и Ердоган ще би трябвало да си взаимодействат “, счита Семьонов.

„ Струва ми се, че отношението на Ердоган към Асад в последно време се промени към по-добро. Може да се допусна, че в Турция стартират да изхождат от обстоятелството, че актуалният водач на Сирия си остава и е належащо да се договаря с него по един или различен метод “, споделя политическият анализатор Андрей Кортунов.

Освен това в навечерието на президентските избори в Турция още веднъж поражда въпросът с бежанците, който не може да бъде решен без разговор с Дамаск. Този въпрос за Анкара се трансформира във фактор във вътрешнополитическата битка, защото опозицията упреква турското управление в безучастие “, сподели той.

„ Следователно има наклонност към определяне на разговор сред Турция и Сирия и земетресението ще се трансформира в спомагателен фактор. И двете страни би трябвало да отстранят следствията и да решат проблемите, зародили след земетресението. Но в турско-сирийския разговор има и по-дълбоки тематики, те са свързани с геополитическата обстановка в района на Близкия изток като цяло “, счита специалистът.

„ На собствен ред Русия, несъмнено, ще даде филантропична помощ и поддръжка и на двете страни, защото имаме богат опит в оправянето с сходни обстановки. От политическа позиция за Москва взаимоотношението сред Анкара и Дамаск е безспорен плюс, защото тези страни са наши сътрудници. И в този момент тристранният разговор би трябвало да е ориентиран към спасяването на елементарните хора “, акцентира политологът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР