Най-сигурният начин за свободен живот и движение е ваксинацията. Такова

...
Най-сигурният начин за свободен живот и движение е ваксинацията. Такова
Коментари Харесай

Европейският здравен комисар: Най-сигурният начин за свободен живот е ваксинацията

Най-сигурният метод за свободен живот и придвижване е имунизацията. Такова обръщение насочи към българите европейският коментар по въпросите за опазването на здравето Стела Кириакиду, която е на работно посещаване в страната.

Кириакиду и служебният здравен министър Стойчо Кацаров посетиха мобилния пункт за имунизация против COVID-19 на площад " Александър Батенберг ", след което се срещнаха и с имунизационните екипи на УМБАЛ " Св. Анна ".

" Имахме извънредно потребен диалог. Обменихме потребна информация за това какво прави Европейска комисия и какво прави България ", разяснява доктор Кацаров на брифинга пред публицисти.

По думите му Кириакиду е поела съответни задължения да ни помогне в организирането на осведомителната акция за имунизациите, тъй че ползата към тях да се увеличи.

" Обсъдихме и основаването на Национален антираков проект, който сме стартирали с моя заместител ", сподели още служебният здравен министър.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" Конкретното подпомагане, което ще получим, е да извадим някакви акции, с цел да се имунизират по-масово хората, в сравнение с до момента ", добави той.

Европейският здравен комисар означи, че България е една от първите страни, които посещава по отношение на осъществяването на имунизационния проект.



" България е една от първите страни от Европейски Съюз, които навестявам. Ще посетя и други членки, с цел да видя по какъв начин върви проектът по имунизация и да ги поддържа. Проведох много плодотворни диалози. Искам да благодаря за опцията да посетя мобилен център за имунизация, както и център за имунизация в болница " Света Анна " и центъра за отнасяне на случаи с инсулт ", уточни Стела Кириакиду.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" С увеличението на имунизацията имаме мотив да бъдем оптимисти, само че не може да сме удовлетворени. Наблюдаваме обстановката с другите разновидности деликатно и знаем, че тези, които са изцяло имунизирани, са предпазени. Всичките 4 ваксини, които са налични в България, са утвърдени от ЕМА. Те са безвредни и ефикасни. Ваксинирането избавя животи, понижава хоспитализацията, разрешава ни да се върнем към една нова нормалност, разрешава ни да пътуваме ", акцентира Кириакиду.

 Снимка: BulFoto

Според еврокомисаря сега към 50% от жителите на страните членки от Европейски Съюз са получили първа доза. Тя обърна внимание и на обстоятелството, че в последните седмици случаите на ковид у нас доста са намалели.

" Ваксините са нашият щит против COVID-19. Това е посланието, което адресирам през днешния ден ", добави тя и продължи:

" Българите би трябвало да имат вяра на имунизациите - те са безвредни и ефикасни. Моето обръщение е - ваксинирайте се, ваксинирайте се. Ваксинирането е най-сигурният метод, с цел да можем да овладеем пандемията, още повече в този момент, когато има нови разновидности ".

 Снимка: BulFoto

Кириакиду посочи, че учените сега изследват обстановката с бързите антигенни проби и когато науката разреши ще може се промени документът за имунизиране и те да се включат в него.

По отношение на Европейския цифров документ еврокомисарят съобщи, че той не е основан на дискриминация.

" Този документ е за тези, които са минали през целия имунизационен цикъл, за тези, които са преболедували COVID-19 и са се възстановили, и за тези, които са си създали PCR тест ", изясни тя.

 Снимка: BulFoto

" Очакваме и методология за съответния имунитет, който имат българите в миг ", добави служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров.

Вижте всички фотоси ТУК>>>

По-рано еврокомисарят се срещна и с президента Румен Радев.

" Въпреки че в нашата страна, както във всички страни, броят на смъртните случаи и инфектираните хора понижава фрапантно, сега сме в изчерпателен разбор какви бяха аргументите за високата смъртност и по какъв начин се управляваше рецесията ", сподели пред Кариакиду Радев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР