Най-сетне България го направи. След години състезание с Румъния, България

...
Най-сетне България го направи. След години състезание с Румъния, България
Коментари Харесай

България официално стана безспорен европейски шампион по корупция, сочи анализ на EU Observer

Най-сетне България го направи. След години съревнование с Румъния, България публично стана неоспорим. Това беше прието не от един, а от доста разнообразни интернационалните институции и организации.
Данните, като тези „ Transparency International ” да вземем за пример, демонстрират, че в Европейския съюз усещането за корупцията в България е най-високо, Блага Тавард.
 Евродепутат: Разкриха ми механизми на корупцията в България, ще имаме пленарна сесия за страната Евродепутат: Разкриха ми механизми на корупцията в България, ще имаме пленарна сесия за страната
" България е образец за минусите в Европейски Съюз, които би трябвало да отстраним ", споделя евродепутатът Даниел Фройнд, който беше на посещаване в стра...
Според други критерии, демокрацията в страната е в заплаха . През 2019 година Индексът за господство на закона даде на България същите оценки за корупция в изпълнителната власт, каквито и на Русия. Човек може да види чашата на половина празна или на половина цялостна.
Трудно е да се отхвърли способността на актуалното държавно управление да резервира водачеството си в тази област пред всички останали страни от Европейски Съюз. Дори в отчета за капиталовия климат в България за 2020 година . Шегата встрани, към този момент повече от два месеца хората излизат по софийските улици в символ на митинг против държавното управление и основния прокурор, който е упрекван, че не е нищо повече от реализатор на решенията на държавното управление на Борисов.
Протестите биват потушават с, ориентирана както към жителите, по този начин и към публицистите. Протестиращите се чудят, къде са институциите на Европейски Съюз, които би трябвало да се борят за по-демократична Европа. Отговорът на интернационалната общественост се свежда до дипломатически отговор, в който се декларира, че Съединени американски щати или Европейски Съюз не могат да вземат решение от името на България.
Тази позиция е малко изненадваща, защото спомените за необятната интернационална поддръжка, получена при сходни митинги през 2013 година, са към момента пресни: Тогава френският дипломат стачкува дружно с стачкуващите против контрола на олигарсите в страната, финансирането от Европейски Съюз беше спряно, американският дипломат отиде при окупиралите Софийския университет студенти и като цяло се стигна до уединяване на България от страна на интернационалната общественост.
Днес тези гласове остават безмълвни, до момента в който обстановката е в застой: Например, макар действителната липса на забележителен прогрес по Механизма за съдействие и инспекция (МСП), надзорният механизъм въпреки всичко ще бъде отстранен. Според отчета по МСП от 2019 година Еврокомисията счита, че България се е борила интензивно против проведената престъпност, отбелязвайки трайна позитивна наклонност в институционалния климат.
 Държавният департамент на Съединени американски щати с сериозен отчет за корупцията в България Държавният департамент на Съединени американски щати с сериозен отчет за корупцията в България
Остри констатации за бизнес климата у нас съдържа последният отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за 2020. Съединени американски щати разгласяват годишно ан...
Но въпросът е, че не се проверяват обвиняванията против настоящото държавно управление. Единствените изказвания за задълбочени следствия на българската прокуратура (които са осъждани неведнъж от Съвета на Европа като анахронична отклонения), са тези, ориентирани против политически съперници на ръководещата партия.
Изненадващо е да се види също, че Европейски Съюз третира обвиняванията като еквивалентни на действителната битка с корупцията, макар неналичието на публична присъда от самостоятелен съд.
Всъщност, само неоправдателна присъда след самостоятелен развой може да бъде важен индикатор за действителна битка с корупцията - без да загатваме, че презумпцията за невиновност е главно право, залегнало в член 48 от Хартата на главните права.

Освен това чувството за цялостна безотговорност на близки до държавното управление съидейници и преследването на съперниците му не оказва помощ на жителите да възприемат, че е настъпила същинска смяна. Напротив, оглушителното безмълвие на интернационалната общественост наподобява значи, че битката против корупцията към този момент не е битка за западните и европейските полезности, а единствено потребно опрощение за отменяне на неотзивчиви държавни управления.
 Politico: Европейски Съюз под пресечен огън поради мекия си метод към българската корупция Politico: Европейски Съюз под пресечен огън поради мекия си метод към българската корупция
Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова през днешния ден трябваше да се отбрани от мощната рецензия от страна на евродепутатите, коит...
Искахме най-хубавото, само че нещата се получиха, както нормално “ е известна сентенция на някогашния съветски министър председател Виктор Черномирдин , употребена по отношение на естествената наклонност в Русия да утежнява нещата, без значение какъв брой положителни са били желанията. Повечето протестиращи чакаха Европейски Съюз да се придържа към по-висок стандарт, като предприеме дейности по отношение на демонстрираните положителни планове.
Тази поддръжка по този начин и не пристигна, само че единственият метод Европейски Съюз да преодолее политическите обвинявания, че пренебрегва дефицита на народна власт, е като употребява пълномощията, предоставени от самите европейски контракти. Зачитането на полезностите на Европейски Съюз е значимо за жителите, с цел да повярват на институциите на Европейски Съюз.
Решенията на Европейския съд не престават да акцентират, че върховенството на закона е от главно значение за правовия ред в Европейски Съюз и застрашаването му слага под подозрение правната, политическата и икономическата основа на действието на Съюза.
Липсата на господство на закона в една държава-членка се отразява на Европейски Съюз като цяло.
Протестите в България слагат въпроса дали върховенството на закона остава централна споделена полезност за всички европейци. Заради корупцията на високо равнище, държавните злоупотреби и неналичието на правосъдна самостоятелност, България показва, че националният надзор и салдото не работят. Независимо от това, еврофондовете за България, да вземем за пример, не са спрени.
 Пореден роман за жесток полицейски произвол във Фейсбук Пореден роман за жесток полицейски произвол във Фейсбук
Това е синът на близки другари, който преди две години приключи образованието си в Англия и се завърна в България, тъй като искаше да живее...
Когато националните гаранции за господство на закона към този момент не работят, институциите на Европейски Съюз имат отговорността да подхващат дейности. Това беше доказано при скорошен случай от Съда на Европейския съюз, който напомни, че самостоятелната правосъдна система освен е открит стандарт при демокрацията, само че е и правно обвързване във връзка с член 19 от Договора за Европейския съюз. Европа обаче единствено следи по какъв начин демокрацията в България умира.
Това не е нещото, което българите чакат, нито което заслужават за опита си да се борят против систематичната корупция и остарялата идея за страната, изтласкани от политиците, изпитващи носталгия по една отминала ера.
Ако Европа желае да има наличие на Изток, тя би трябвало да отстоява твърдо демократичните полезности, които проповядва, и да поддържа легитимността на протестните придвижвания в страни като България. Или ще бъде възприемана просто като един двуличник.
Превод/БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР