Най-сериозният и скандален гаф, който сътвориха чиновниците на културния министър

...
Най-сериозният и скандален гаф, който сътвориха чиновниците на културния министър
Коментари Харесай

Сдружение „Зограф“: Боил Банов приключва мандата си като рекордьор по гафове

Най-сериозният и абсурден гаф, който сътвориха служителите на културния министър Боил Банов е, че заради непросветеност и безхаберие провалиха делото за неустойките за столичното Ларго. Юристите в културното министерство демонстрираха нечувано безгрижие и пропуснаха последния период с цел да апелират правосъдното решение, с което бе отхвърлена претенцията на ведомството за наказателна клауза към изпълнителя на плана „ Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика “, настояват от съдружие „ Зограф “ . След като делото за Ларгото бе дефинитивно завършено, Министерство на културата пропусна опцията да получи 753 хиляди лева наказателна клауза за забавения ремонт на античния комплекс в центъра на София, като на ведомството се наложи да заплати и над 73 хиляди лева разходи по въпросното дело, показват от „ Зограф”.

Серията с гафове на екипа на министър Банов включва и неналичието на бърза и съответна реакция при пандемията от COVID-19. Чиновниците в Министерство на културата и до ден сегашен още не могат да изготвят и сформират Регистър на създателите и артистите на свободна процедура, а затова алегорична парична поддръжка от страна на страната в месеците на пандемията получиха единствено дребна част от свободните актьори и представители на независимя културен бранш у нас, установяват от съдружие „ Зограф “.

Един от най-сериозните и непростими гафове на екипа на министър Банов бе отводът им да одобрят молбата на огромния и доста обичан български артист Филип Трифонов (1947 – 2021) за отпущането му на скромна държавна парична премия за заслуги към българската страна и нацията, напомнят от гражданското съдружие.

Скандален образец за непрозрачно харчене и разхищаване на парите на данъкоплатците по време на мандата на господин Банов е и стряскащата сума от няколко десетки хиляди лв., изхарчена за командироването през 2019 година на огромна група служители от Министерство на културата за формалното разкриване на 58-то интернационално Биенале за изкуство във Венеция, акцентират от съдружие „ Зограф “. Най-възмутителното е, че за откриването на българския павилион на Венецианското биенале бяха служебно командировани и пиарите на министър Банов, които летяха до Италия с допустимо най-скъпи самолетни билети, нощуваха в суперлуксозни хотели и разполагаха с великодушни дневни пари, само че не изпратиха до българските медии нито една информация за събитието, с което пътуването им се трансформира в екскурзия на държавни разходи, припомнят от „ Зограф “.

Нeизпълнeнo остана и даденото пред медиите обeщaние от министър Бoил Бaнoв дa нaпрaви худoжecтвeнa гaлeрия или нов музeй в нaй-гoлямaтa oт cгрaдитe нa зaбeлeжитeлния aрхитeктурeн кoмплeкc „ Цaрcкитe кoнюшни “ сред столичните булеварди „ Дондуков” и „ Васил Левски”, които пострадаха от пожар през 2018 година, показват oт cдружeниe „ Зoгрaф “. Миниcтeрcтвoто нa културaтa по този начин и не oбяви бившитe „ Цaрcки кoнюшни “ зa нeдвижимa културнa цeннocт c кaтeгoрия „ нaциoнaлнo знaчeниe “ c цeл те дa бъдaт oпaзeни и cъхрaнeни, а кaтo рeзултaт oт чинoвничecкoто безгрижие те прoдължaвaт дa ce caмoрaзрушaвaт и пoрaди бeзcтoпaнcтвeнocт има риск в тoзи знaкoв иcтoричecки oбeкт отново дa избухнe пoжaр, причинeн oт нeизвecтeн извършитeл, предизвестяват oт гражданското cдружeниe.

През целия си престой в министерското кресло Боил Банов не направи опит да довърши построяването на „ Българския Лувър “, установяват от „ Зограф “. Изоставеното южно крило на изложба „ Квадрат 500 “ откъм столичната улица „ Оборище “, планувано по план за влиятелни гостуващи изложения, от дълго време е с рушаща се и доста рискова за минувачите фасада, сигнализират от сдружението.

Сред сериозните гафове на Боил Банов е и развиването на случая с обществено даденото от министъра заричане постройката на фамозната “Двойна къща “ на бул. " Васил Левски " в столицата да бъде възобновена в достоверния си тип. Емблематичната постройка бе съборена през 2017 година, а министър Банов съобщи тогава в изявление за огромна национална телевизия, че ще изиска паметникът на културата „ Двойна къща “ да бъде възобновена точно във типа, в който е била. Днес обаче виждаме, че на бул. " В. Левски " на мястото на съборената 110-годишна къща се издигна нова осеметажна административна постройка, означават от „ Зограф “.

Сред „ забележимите резултати “ от активността на Министерство на културата в края на мандата на господин Банов са и изгорелите и невъзстановени и до през днешния ден Тютюневи хранилища в Пловдив, показват от гражданското съдружие. Културното ведомство за последните 4 години не предприе безусловно нищо и за спасяването на фамозната Къща на Гешов на бул. „ Патриарх Евтимий “ 7 в центъра на София - монумент на културата, оставен да се разрушава от естествените стихии. B още по-oĸaянo cъcтoяниe е и гoлямaтa фaбpичнa cгpaдa в ĸoмплeĸca " Зaxapнa фaбpиĸa " – един от емблематичните за столицата архитектурно-строителни монументи на културата от национално значение, за ориста на който служителите на Боил Банов нехаят, напомнят от „ Зограф “. Историческата постройка в центъра на София с истинската алена фасада на тогавашното кино " Възраждане " (бивш спектакъл " Ренесанс ", известна по-късно и като Профсъюзен дом на културата) също е в трагично положение поради бездействието на Министерство на културата и макар че е със статут на монумент на културата, е оставена да се саморазрушава, а преди време я сполетя и пожар, допълват от „ Зограф “. В началото на февруари 2021 година части от напуканата фасада на постройката, която е един от архитектурните знаци на столичния град, се откъртиха измежду бял ден и се стовариха върху автомобила на млада жена, а случаят по знамение не докара до покруса.

Министър Банов не предприе безусловно нищо и за цялостното откриване, експониране и запазване на рушащия се Амфитеатър на антична Сердика - превъзходното антично оборудване, което преди време е било второто по величина след Колизеума в Рим в европейската част на империята, декларират от съдружие „ Зограф”. Откритите археологически остатъци от неповторимия и датиран от края на III век амфитеатър на римска Сердика, намиращи се на ъгъла на столичния бул. „ Княз Ал. Дондуков “ и ул. „ Будапеща”, не престават да се унищожават от естествените стихии и се наводняват при всеки мощен дъжд, само че институциите не подхващат дейности по запазване на разкритите фрагменти на Амфитеатъра на Сердика, който е разгласен за монумент на културата с национално значение, сигнализират от гражданското съдружие.

Сред най-сериозните гафове на Министерство на културата по интернационална линия е оповестената през 2019 година скандална конкурсна публикация с неуместното условие претендентите да оглавят Културно-информационния център на Република България в Скопие да владеят наложително така наречен „ македонски език “, показват от „ Зограф “. В обнародваната на уеб страницата на Министерство на културата публикация се изискваше всички участници в оповестения конкурс за длъжността „ шеф “ на Културния ни институт в столицата на Република Северна Македония " да владеят документално и говоримо формалния език на страната-домакин ", като те трябваше да показват и документ, удостоверяващ неговото притежаване, припомнят от „ Зограф “. Провинилите се служители, сътворили нелепата министерска заповед за провеждането на конкурс за шеф на Културния ни център в Скопие, която бе изпратена за издание и в национални всекидневници по едно и също време с качването ѝ на уеб страницата на културното ведомство, не помниха, че позицията на Българската академия на науките е, че формалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език, акцентират от гражданското съдружие.

Списъкът с гафове на Министерство на културата включва и неналичието на направена и призната Стратегия за развиване на българската просвета, допълват от „ Зограф “. От сдружението акцентират, че в културното министерство по този начин и не поеха отговорността за плана на необразовано написаната Стратегия за развиване на българската просвета 2019-2029 година, която бе оповестена с десетки груби правописни и пунктуационни неточности в Портала за публични съвещания на Министерски съвет, както и на формалния уебсайт на Министерство на културата. Учудващо необразовано написаният текст на въпросната Стратегия приказва за непознаване на разпоредбите за приложимост на цялостен и къс член от създателите на документа, установяват от „ Зограф “. От сдружението показват и оскърбление, че управлението на Министерство на културата по този начин и не пожела да инициира политики в поддръжка и поощряване на четенето. Екипът на господин Банов се отхвърли да се бори и за 1 % от Брутния вътрешен артикул (БВП), който да бъде заделян за културата у нас, означават от „ Зограф “.

По време на мандата си министър Банов съумя да нанесе сериозна засегнатост и на всички ценители на книгата, като закри най-известната и емблематична софийска книжарница на бул. „ Ал. Стамболийски “ №17 с над 20-годишна история с неуместния претекст да употребява нейните пространства за потребностите на служителите от Националния институт за недвижимо културно завещание, акцентират от „ Зограф “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР