Най-съвършените технически WC се намират днес в ЯпонияЗа да разберете

...
Най-съвършените технически WC се намират днес в ЯпонияЗа да разберете
Коментари Харесай

Културата на държавата се познава по тоалетните

Най-съвършените механически WC се намират през днешния ден в Япония


 0203_2_211456 За да разберете какво е духовното и икономическо равнище на една страна, не е належащо да ходите в библиотеката на Британския музей, а да надникнете в публичните тоалетни.

Степента на непорочност и редът в тях са огледало на цялостното положение на нацията. Затова не трябва да се учудваме, че най-съвършените механически тоалетни се намират през днешния ден в Япония.

За тези WC максими напомни преди дни американският президент Доналд Тръмп.

Известният с пиперливия си език Тръмп надмина себе си – на съвещание в Белия дом, отдадено на миграционната промяна, той попита: “За какво са ни имигранти от shithole (букв. “лайняни ”) страни? ”

Очевидно той имаше поради Хаити, Ел Салвадор и африкански страни – страни, в които тоалетната е просто дупка в земята.

С това изявление Тръмп хвърли в шок международните медии, които закършиха ръце по какъв начин да преведат не доста приличната за държавен глава думичка.

Някои подходиха соломоновски, като избраха вместо безусловно да преведат изявлението му, да заложат на смисловото му пояснение и оповестиха, че Тръмп недоволства от “мизерните страни ”.

Китайските средства за всеобща информация пък отидоха напълно надалеч в тълкуването. Вероятно в желанието си да избегнат вулгарни изрази, каквито не подхождат на държавен глава, с който китайският водач показва другарски връзки, те преведоха думичката като “лоши ” страни.

Най-буквален превод си разрешиха медиите в Япония. Най-точна бе японската работа на Би Би Си, която уточни, че употребяваната от Тръмп дума значи контейнер, в който се събират екскременти.
Или казано на български – селски кенеф с дупка на двора.

Бурни реакции


Африканският съюз изиска публично опрощение от американския президент Доналд Тръмп поради изказванието, че страните в Африка са “клоаки ”.

Мисията на организацията във Вашингтон изрази отвращение от думите на Тръмп и добави, че администрацията му очевидно не схваща африканците. И в швейцарския град Берн ще изразят недоволството си от американския държавен глава, като ще стачкуват против присъединяване му в Световния стопански конгрес в Давос.

Говорителят на Организация на обединените нации за човешките права Рупърт Колвил съобщи: “ Това са шокиращи и срамни мнения от президента на Съединените щати. Съжалявам, само че няма друга подобаваща дума, с изключение на “расист ”.

“Подобни мнения – продължи той – сложени в подтекста на други забележки на президента по отношение на мексиканците или насилието в Шарлотсвил, застават против полезностите, за които светът се бори от края на Втората международна война. Те отварят вратата на най-лошата страна на човечеството. ”

За европредседателството


Лукс за гостите от Европа

 Тоалетна в НДК преди и след евроремонта. Тоалетна в НДК преди и след евроремонта.
Пълно санитарно обзавеждане (висок клас мивки, писоари, тоалетни чинии – моноблок или със конструкция за вграждане, сешоари, държачи за тоалетна хартия, четка за WC, огледала и др.). Това беше част от заданието в публичната поръчка „ Проектиране, преустрояване и акомодация на главната постройка на НДК за потребностите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година “.

Поръчката беше оповестена от „ Национален замък на културата – Конгресен център /НДККЦ/ – София “ ЕАД на 21 юли 2016 година За реализатор беше определен „ Галчев инженеринг “ ЕООД. Няма данни каква част от общата стойност е била цената на ремонта на тоалетните.

Припомняне


Скандалът с турския нужник


 03-1 Скандалния чешки ваятел Давид Черни показа страната ни като тоалетна в плана на чешкото председателство „ Ентропа ” през 2009 година

Според Черни изложбата цели да показа всяка една от страните-членки по подигравателен и странен метод, който изобразява пречупването на клишетата.

Идеята за изобразяването на България под тази форма не е негова, а на един от неговите сътрудници. Тя пристигнала от спомен от неговото детство, когато двамата изкарали няколко летни ваканции на българското Черноморие.

По думите му България е красива страна и всеки от екскурзията я е харесал доста. Единственото което ни учуди, бяха турските тоалетни, които – добави Черни, като деца ние не можехме да разберем добре.

„ Впоследствие, уточни той, с моя сътрудник, взехме решение, че въпросната тоалетна е единственото нещо, което съгласно туристите разграничава България от останалите европейски страни. ” Той не желал по никакъв метод да обиди или унижи България.

След митинги от наша страна инсталацията бе свалена.

История


Веспасиан и за какво парите не миришат


 03-2 2500 години преди новата епоха се появяват първите пространства, напомнящи тоалетни в Индия и Пакистан. Подобни са открити в Китай, Египет и Древен Рим. Те разрешават измиване с вода и са свързани с обща дренажна система. В Рим тоалетните били нормално част от публичните бани.

Римският император Веспасиан употребявал всевъзможни ограничения, даже и противозаконни като продажбите на длъжности, с цел да изпълни хазната и това дало нужния резултат. Според биографа му Светоний той добре оползотворил събраните по неприличен метод средства. За да усили попълненията в бюджета, Веспасиан мощно нараснал налозите, като максимален подбив заслужил с налога за публичните тоалетни. Според описа на Светоний синът му Тит Флавий изразил намерено противоречие с налагането на този налог, само че в отговор Веспасиан взел една шепа монети, пъхнал ги под носа на сина си и му споделил „ Не миришат, нали? ” (лат. Pecunia non olet).

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР