Най-ранната творба на Леонардо да Винчи (1452-1519 г.) беше представена

...
Най-ранната творба на Леонардо да Винчи (1452-1519 г.) беше представена
Коментари Харесай

Експерти откриха и разгадаха най-ранната творба на Леонардо да Винчи?

Най-ранната творба на Леонардо да Винчи (1452-1519 г.) беше показана пред публицисти в Рим, заяви ТАСС. Върху керамична плочка 19-годишният тогава Леонардо е нарисувал облика на архангел Гавраил.

Tile painting (20 cm scuare) is da Vinci’s first work, art expert claims.
A 15th-century of the archangel Gabriel, found on a tile in, is the earliest known work by Leonardo da Vinci (at 18) art expert Ernesto has claimed.
— SantiagoArt (@SantiagoArtis)
Според откривателя на творчеството на ренесансовия талант Ернесто Солари , който е изучавал плочката три години, на нея Леонардо е изобразил самия себе си отстрани.

" Така той е желал да покаже, че от възпитаник е станал художник ", сподели Солари. Плочката дълго време се е съхранявала от потомците на аристократичното семейство Фениче ди Равело.

След подробно проучване Ернесто Солари и графологът Ивана Роза Бонфантино са съумели да разгадаят шифрован надпис с буквите на Леонардо да Винчи , годината на раждането му - 1452 година, цифрата 72 , което отпраща к ъм архангел Гавраил и годината на основаване на творбата - 1471 година

" Леонардо цялостен живот се е увличал по ребусите. Този се разшифрова: аз Леонардо (52), аз архангел Гавраил (72) ", изясни професорът. " Знаем за зрелия му интервал, само че п очти нищо не знаехме за творчеството на младия Леонардо , за това по какъв начин е почнал той ", сподели Солари.
Italian scholars claim they have unearthed the first known piece by Renaissance genius Leonardo Da Vinci via
— CNN International (@cnni)
Той описа, че като млад Леонардо е работел във фабриката на дядо си в Тоскана и е рисувал керамични плочки . Тезата на Солари се поддържа от обстоятелството, че изображението на архангела е направено благодарение на специфична машина, измислена от Леонардо . Чертежите й се пазят в Уиндзор.

Копие на машината, чието предопределение дълго време е било мъчно за разгадаване, дружно с копието на плочката с архангела ще бъдат изложени в Музея на изобретенията на Леонардо да Винчи в Рим.

Солари се затрудни да назове цената на творбата, която към момента е в частни ръце. " Това е първата рисунка на Леонардо, тя е скъпа ", съобщи той.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР