Най-привлекателните туристически места в Европа търсят нови начини да се

...
Най-привлекателните туристически места в Европа търсят нови начини да се
Коментари Харесай

Водещи туристически дестинации търсят начини да се справят с наплива

Най-привлекателните туристически места в Европа търсят нови способи да се оправят със несъразмерния напор от туристи. Градове като Дубровник, Венеция и Барселона поставят големи старания да се оправят с идващите всеки ден туристи с евтини полети или круизни кораби.

Градовете прибягват към приложения за смарт телефони и реклама на споделен авто транспорт, с цел да се оправят с прекомерния туристически поток, който пречи както на локалните, по този начин и на туристите.

Около 9% от туристите, които участваха в изследване на консултантската компания IPK споделиха, че свръхтуризмът е засегнал качеството на техните екскурзии предходната година.

Притесненията, свързани със сигурността по морски дестинации като Египет и Турция, както и все множеството евтини полети, усилиха растежа на броя задгранични туристи в страни като Испания и Хърватия до над 10% през последните няколко години по данни на Световната организация по туризма към Организация на обединените нации.

Дестинациите с огромна посещаемост са сполучливи, само че границата сред триумф и неуспех е доста тънка, сподели кметът на Дубровник Мато Франкович пред Ройтерс на интернационалното туристическо ревю в Берлин.

Вместо обаче да се пробват да лимитират броя на посетителите, които харчат парите си за хотели, храна и сувенири, градовете оферират способи за отклонение на туристическите потоци от най-популярните атракции.

Дубровник възнамерява да пусне смарт телефон приложение до края на годината, което ще разреши на потребителите му да знаят по кое време тесните улици в остарелия град са най-претъпкани и ще им предлага различни забележителности отвън градските стени.

Освен това възнамерява да тества скица за шерване на коли, която да насърчи туристите да се срещнат с покрайнините на Дубровник.

Барселона работи по взаимен маркетингов проект с района към града, с цел да притегли туристи освен към най-популярните забележителности като Саграда Фамилия или бул. " Лас Рамблас ".

Барселона е дребна, само че Барселона като туристическа дестинация излиза отвън рамките на град и има доста забележителности и атракции, сподели шефът на барселонската туристическа организация Жоан Торела Рене.

Дори Ню Йорк, оттатък Атлантическия океан, стартира акция за поощряване на туристите да посещават и други квартали с изключение на Манхатън и Статуята на свободата.

Освен това се пробва да притегли повече гости отвън пиковия сезон - през януари и февруари - със събития като Нюйоркска седмица на заведенията за хранене и седмица на Бродуей.

Това в действителност дава опция на посетителите да получат нещо по-стойностно и ни оказва помощ да запълним ниския сезон, сподели представителят нюйоркската публична туристическа организация NYC & Company Кристофър Хейуд.

Контрол върху круизите

Процъфтяващият бранш на круизните пътувания е едно от най-големите провокации за някои градове. В Дубровник огромно количество круизни кораби разтоварват хиляди пасажери в един ден и по този начин улиците на града стават шумни и се получават тапи.

Градът се пробва да разпредели идването на кораби и да направи по този начин, че круизите да са идват отмерено през седмицата и да не дебаркират 10 кораба на пристанището в едно и също време.

Венеция изготвя нови правила, с които се изисква огромните круизни кораби да минават по един не чак толкоз бляскав маршрут до индустриалното пристанище Маргера, вместо да минават около площад Сан Марко.

Някои туристически компании също играят роля в битката против " свръхтуризма ".

Най-голямата китайска онлайн туристическа организация Ctrip употребява данни, с цел да предвижда коя дестинация може да се окаже пренаселена и скъпа и по-късно да предложи на клиентите си различни разновидности, които се търсят по-малко, сподели основният изпълнителен шеф Джейн Цзе Сун.

Потребителите утвърждават тази процедура, защото получават най-хубавото за пътуването си. Хотелите също я харесват, тъй като могат да обслужат туристите по-добре. Авиокомпаниите и те я поддържат, тъй като нямат свръхнатоварване по един маршрут, а по различен - минимално, добавя тя.

Airbnb, която е подложена на критика за въздействието си върху жилищния пазар в огромните туристически градове, сподели, че предлага настаняване в жилища в селски региони на уеб страницата си - постоянно тук-там, където няма хотели.

Туризмът единствено ще пораства и като се разпределя на по-голяма територия, могат да се минимализират последствията от него, сподели в изявление съоснователят и основен пълководец на Airbnb Натан Блехарчик.

Световната туристическа организация работи с университети по казуса с прекомерната туристическа натовареност и възнамерява да разгласява рекомендации след няколко месеца за това по какъв начин туристическите дестинации да се оправят с казуса.

Нужен е баланс сред напредък, резистентност и реклама на дестинациите, сподели генералният шеф на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили.

Глория Гевара, президент и основен изпълнителен шеф на Световния съвет за туризъм и пътувания, сподели, че туристическите дестинации би трябвало да вършат дълготрайно обмисляне и да основават инфраструктура, която ще им разреши да насочват туристическите потоци, тъй че да подтикват локалните стопански системи без да се претрупват най-популярните места.

В последна сметка туризмът основава работни места, основава благополучие и понижава бедността. Ползите обаче би трябвало да бъдат за всички, сподели тя.

Световния съвет за туризъм и пътувания и консултантската компания McKinsey възнамеряват да си сътрудничат с шест града, с цел да изработят тактики за отбягване на прекомерното скупчване на туристи.

М.Шиън и В.Брайън, Ройтерс

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР