Най-представителната резиденция на България Евксиноград край черноморския град Варна в

...
Най-представителната резиденция на България Евксиноград край черноморския град Варна в
Коментари Харесай

Предстоящата среща във Варна ще определи бъдещето на отношенията ЕС-Турция

Най-представителната резиденция на България Евксиноград край черноморския град Варна в понеделник вечерта, 26 март, ще бъде място на извънредно значима среща на върха на Европейски Съюз и Турция, написа Българска телеграфна агенция.

В срещата ще вземат участие висшите представители на Брюксел Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Бойко Борисов, от една страна, и турският президент Реджеп Тайип Ердоган от друга. До последно преди срещата се тиражираха информации, че тя може да бъде отсрочена. Но и Европейски Съюз, и Ердоган сложиха точка, като оповестиха публично, че ще се състои.

Домакин на срещата ще бъде министър-председателят Бойко Борисов. Предстоящата среща във Варна се смята за най-важната от процеса на председателството на България на Европейски Съюз, което София пое при започване на тази година.

" Срещата във Варна е изключително значима за разговора на Европейски Съюз с Турция " уточни пред Българска телеграфна агенция дипломат Кристиян Бергер, началник на делегацията на Европейски Съюз в Турция. Той акцентира смисъла на българското европредседателство в разговора на Брюксел с Анкара, почнал преди една година.

" Имаме доста малко отворени канали за връзка и ми се желае да действаме с разсъдък и отговорност. Очертава се доста тежка среща с Турция във Варна ", съобщи българският министър председател Бойко Борисов, с което подсказа, че по никакъв начин не му е било елементарно до момента в който стигне до поемането на семейството, което е доста огромен триумф за европредседателството на България.

Разбира се, роля за това има и фактът на близостта в връзките, открити сред Борисов и Ердоган напоследък. Турският президент засвидетелства извънреден знак на почитание към Борисов като персонално участва на церемонията по откриването на неповторимата българска Желязна черква в Истанбул преди близо два месеца, сходен жест Ердоган до момента не е правил за никой различен задграничен общественик, разясняват наблюдаващи.

Освен срещата с европейските водачи, Ердоган и Борисов ще проведат двустранна среща, на която се чака да бъдат разисквани въпроси от двустранен и районен темперамент, оповестиха от пресслужбата на турския държавен глава.

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът по европейските въпроси и основен договарящ с Европейски Съюз Йомер Челик, министърът по стопанската система Нихат Зейбекджи и комерсиалният министър Бюлент Тюфекчи ще съпровождат Ердоган във Варна.

Предвид значимостта й, дни наред тематиката Варна е във вниманието на институциите и обществеността.

Според Анкара главните въпроси, които ще бъдат разисквани на срещата във Варна, са актуализация на Европейския митнически съюз, либерализация на визовите пътувания на турските жители в европейските страни и напредване на финансовата помощ за сирийските бежанци, както и отпушване на процеса по някои от преговорните глави за кандидатурата на Турция в Европейски Съюз.

" Турция чака оживление в връзките с Европейски Съюз като резултат от срещата във Варна ", съобщи представителят на турското външно министерство Хами Аксой в петък.

Анализаторът на телевизионния канал НТВ Гюлденер Сонумут счита, че " диалозите във Варна ще бъдат определящи за насоката, която ще поемат връзките ЕС-Турция и които ще залегнат в отчета за напредъка на Турция на 17 април т.г. "

Той особено означи смисъла, което в Брюксел се отдава на битката на Турция против тероризма.

" Брюксел се стреми да оказва помощ на Турция в битката против тероризма и да я поддържа с съответни дейности. Особено значимо значение ще имат самодейностите, които Анкара ще показа за правене на пътната карта за промените в отбраната на главните права и свободи, както и съответни стъпки, които би трябвало да се подхващат. Също по този начин фактът, че комерсиалните връзки на Англия с Европейски Съюз към този момент получиха съответно решение, ще даде право за продължение на договарянията сред Европейски Съюз и Турция по актуализирането на Европейския митнически съюз, които бяха прекратени ", съобщи той.

Турският анализатор уточни още, че европейските водачи подлагат на критика Анкара поради интервенцията " Маслинова клонка " в Африн.

" Но в това време " тежката артилерия " на Европейски Съюз, страни като Германия и Франция, ще поддържат с политическа воля решимостта на Турция за промени, с които да се отстранен пречките в връзките сред Европейски Съюз и Турция ", уточни той.

Турция още веднъж се насочва към " европейския развой ", разяснява известният колумнист Таха Акйол, който счита това за най-важната стъпка. Той уточни, че в навечерието на срещата във Варна са се нараснали насрещните позитивни стъпки сред Европейски Съюз и Турция, които съгласно него дават учредения за позитивни упования, само че има и остри рецензии.

" Европа е най-големият търговски сътрудник и главен вложител на Турция. Срещата идва, откакто процесът на договаряния за участието на Турция в Европейски Съюз беше блокиран. Европейски Съюз се ангажира да придвижи транша от 3 милиарда евро за сирийските бежанци в Турция. Освобождаването от пандиза на публицистите Дениз Юджел, Ахмет Шък, Шахин Алпай /условно/ са все позитивни знаци, може да последват и други. Но са налице и обвиняванията на Европейския съд за правата на индивида за нарушавания на главните права и свободи, тъпчене на независимостта на правосъдната система, които са съществени спънки ", споделя той.

Турският колумнист разяснява, че на срещата във Варна Ердоган естествено ще отхвърли предлагания от Европейски Съюз " модел на привилегировано участие " и ще сложи още веднъж познатата към този момент цел " на пълноправно участие на Турция в Европейски Съюз ".

" Но " пълноправното участие " на Турция в Европейски Съюз е въпрос на дълготрайна вероятност, ето за какво от позиция на близкото бъдеще основното е, че Турция още веднъж се насочва към европейския развой ", споделя той.

Журналистът Батухан Яшар от осведомителната организация Ихляс хабер дефинира идната среща във Варна като " Футболен мач сред Европейски Съюз и Турция ". Той показва, че Турция отива доста добре готова на срещата в Варна.

" Турция е със мощна ръка, ще притисне Европейски Съюз и водачите, като им показа съответни обстоятелства и документи. Изглежда, че Брюксел е позитивно впечатлен от нормализирането на връзките на Турция с Германия ", написа той. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР