Най-популярният бивш шеф на столичната “Топлофикация” научи съдебното решение по

...
Най-популярният бивш шеф на столичната “Топлофикация” научи съдебното решение по
Коментари Харесай

ВИНОВЕН: След 13 години и 101 заседания Вальо Топлото изгоря

Най-популярният някогашен началник на столичната “Топлофикация” научи правосъдното решение по следващото дело против него, проточило се до безспир. Валентин Димитров, прочут като Вальо Топлото, още веднъж се изправи пред Темида и повече от 12 години след началото на делото за пране на пари, Софийският градски съд разгласи присъдата. Той бе приет за отговорен.

Валентин Димитров преди минути беше наказан по най-големия развой против себе си - за пране на 12 млн. лв. и данъчни закононарушения в размер на 2 млн. лв..

Делото е в правосъдна фаза от 3 септември 2009-а, а на 4 август 2022 година завърши едвам на първа инстанция в Софийския градски съд. Съдия Петя Крънчева разгласи решението си в 9,30 часа през днешния ден.

По това дело Вальо Топлото беше обвиняем дружно с майка си Цеца Димитрова, станала известна като баба Цеца, само че тя не доживя да узнае развръзката и умря на 86-годишна възраст.

Поради кончината ѝ през 2011 година процесът против нея беше преустановен. Той се водеше за укриване на 200 хиляди лв. налози. Над 4 година от живота на пенсионерката обаче минаха под знака на следствията против сина ѝ, които през далечната 2006 година започнаха доста шумно.

На последното съвещание по делото за пране на пари, което беше на 27 юли, прокуратурата изиска междинното наказване, планувано в закона. Според Наказателния кодекс за сходно нарушение се дава сред 5 и 15 години, тъй че междинното е 10 години, а санкцията е сред 10 и 30 хиляди лв..

Присъдата не е дефинитивна, тъй като предстоят още две инстанции - апелативен и висш съд. За огромна част от закононарушенията, за които Валентин Димитров е обвиняем, безспорната отминалост за наказателно гонене изтече. Макар че тя е 22 години и половина, той е обвиняем за закононарушения, осъществени сред 1999 - 2006 година, и погасяването по отминалост стартира през 2021 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР