Най-подходящият за изкачвания сезон в Хималаите - пролетният (април -

...
Най-подходящият за изкачвания сезон в Хималаите - пролетният (април -
Коментари Харесай

Еверест през 2021 г. - рекорден брой разрешителни за изкачване и два смъртни случая

Най-подходящият за изкачвания сезон в Хималаите - пролетният (април - май), бе белязан с нови върхове и смъртни случаи на най-високия връх в света - (8848 метра) , отбелязва . Още първото нанагорнище за 2021 година бе с връх - Ками Рита Шерпа стъпи за 25-и път на " Покрива на света " и усъвършенства досегашното си достижение. Той водеше група от 11 шерпи, които трасираха с въжета и стълби пътя към върха.
52-годишният Ками Рита от хималайското село Таме се изкачи за първи път на Еверест, когато бе на 24 година - през 1994-та. Той е бил по два пъти и на други четири от 8-хилядниците - К2 (8611 метра), Лхотце (8516 метра), Манаслу (8163 метра) и Чо Ойю (8201 метра) - с което има и абсолютния връх за най-вече изкачвания на върхове над 8000 метра - 33. При това, се чака Ками Рита да стъпи още един път на Еверест този сезон, към този момент в качеството си на лидер на алпинисти от комерсиални експедиции. Досега той е правил двойни изкачвания на 8848 метра в пет други сезона, което също е връх.
 COVID-19 стигна и до базовия лагер на връх Еверест COVID-19 стигна и до базовия лагер на връх Еверест
Регистриран е първи случай на инфектиран с COVID-19 в базовия лагер на връх Еверест. Това възобнови разногласията по отношение на решението на Непал д...
След като въжетата и стълбите бяха прокарани по трасето, комерсиалните експедиции започнаха своите опити. Преди два дни 5-членната група на Бахрейнските кралски гардове стана първата без шерпи в състава си, която се изкачи на Еверест през 2021 година В нея бяха принц Шейх Мохамед Хамад Мохамед ал Халифа и 19-годишният Шехрозон Хашиф - най-младият пакистанец, изкачил върха.
Друг връх сложи Кентън Куул, който към този момент е британецът с най-вече стъпвания на Еверест - 15. При това, по този начин извравни достижението на американеца Дейв Хан за най-вече сполучливи опити на алпинисти, които не са шерпи. Времето в региона продължава да е уместно и към 300 души чакат в базовия лагер да стартират изкачванията.
Но към този момент има и два смъртни случая.  Чaнг Дaва Шeрпa - лидер от експедиция - заяви, чe 41-гoдишният Aбдул Вaрaйч, aлпиниcт oт Швeйцaрия, e пoчинaл на слизане от Еверест. " Aбдул уcпeшнo дocтигнa върхa, нo зaпoчнa дa изпитвa прoблeми пo врeмe нa cпуcкaнeтo cи. Изпрaтихмe още двaмa шeрпи c киcлoрoд и хрaнa, само че за жалост те не съумяха да го спасят ", сподели Чанг Дава. 55-гoдишният американец Пуeй Лиу, пък е умрял в лaгeр 4 поради така наречен " снежна слепота " и от безсилие той е бил заставен да се върне преди върха, като е пoчинaл в лагера.
Тази година Непал издаде рекорден брой разрешителни за нанагорнище на Еверест - 408 , само че мнозина искащи напуснаха базовия лагер поради COVID-19. Миналата седмица Би Би Си заяви за 17 души, откарани от лагера в болница в Катманду поради болестта, само че същинският брой на инфектираните е много по-голям. Вирусът се популяризира и в други базови лагери, като този под Дхаулагири (8167 метра), откъдето 25 души бяха евакуирани, откакто дадоха позитивен резултат от тест.
 Еверест порасна с 86 сантиметра Еверест " порасна " с 86 сантиметра
Китай и Непал оповестиха резултатите от нови измервания на най-високата планина на Земята, Еверест. Сега височината й публично е 8 848,86...

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР