Най-песимистичният сценарий за икономическите щети от частичното спиране на икономиката

...
Най-песимистичният сценарий за икономическите щети от частичното спиране на икономиката
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: Без удължаване на мораториума върху кредитите

Най-песимистичният сюжет за икономическите вреди от частичното прекъсване на стопанската система е загубите да доближат над 1 милиарда лева Това съобщи в телевизионно изявление министърът на стопанската система Лъчезар Борисов. Според Борисов не се обмисля удължение на мораториума върху банковите заеми.

Отсрочването на заплащанията по заеми бе въведено през месец април с оптимален период до 6 месеца. В началото на лятото мораториумът бе продължен, като претенции можеха да се подават и утвърждават до 30 септември, а заемите да се отсрочат най-късно до 31 март 2021 година По данни на Българска народна банка по мярката са отсрочени над 9 милиарда лева отговорности на компании и семейства.

Към днешна дата първите подали претенции за отлагане на заплащанията си към този момент са задължени да ги вършат.

Същевременно обаче министерството на стопанската система обмисля нова форма за компенсиране на бизнеса. По думите на министъра става въпрос за погашение на % от оборота на компаниите, като за база ще бъде употребявани данните от същия месец предходната година. Борисов бе безапелационен, че частичното затваряне на стопанската система би трябвало да бъде единствено за три седмици, след което бизнеса да стартира да работи още веднъж.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР