Най-печелившият филм за годината досега - Топ гън: Маверик, е

...
Най-печелившият филм за годината досега - Топ гън: Маверик, е
Коментари Харесай

Microsoft, Activision-Blizzard и бъдещето на гейминга

Най-печелившият филм за годината до момента - " Топ гън: Маверик ", е осъществил доходи от 1 милиарда $ през първия си месец. Най-голямата игра, " Call of Duty: Modern Warfare II ", е изкарала същата сума единствено за 10 дни. Стимулирана от пандемията, при която разноските за видеоигри се усилиха с съвсем една четвърт през 2020 година, тази година приходите на гейминг промишлеността ще надвишават 170 милиарда $ в международен мащаб, към пет пъти повече от международния боксофис.

Регулаторите се намесват
Нарастващата стойност на гейминга притегля вниманието на регулаторите. През януари Microsoft, която създава конзолите Xbox, се съгласи да купи Activision-Blizzard, основател, в това число на франчайза " Call of Duty ", за 69 милиарда $. Това е най-голямото придобиване в историята на Microsoft и надалеч най-голямото в гейминг промишлеността. Регулатори от 16 територии проверяваха договорката. През последните два месеца английският Орган за конкуренцията и пазарите (CMA) и Европейската комисия я изследваха подробно; чака се американската Федерална комерсиална комисия (FTC) да вземе решение в къс период. Ако някой от тези мегарегулатори каже не, това може да е завършек на играта.

Непосредствената грижа за регулаторите е пазарът за конзоли. За две десетилетия Sony и Nintendo имаха преимущество във " войните на конзолите ", макар че проблемите с веригата за доставки затрудниха продажбите на най-новия PlayStation на Sony (вж. графиката). Въпреки това Sony се притеснява, че геймърите може да изоставят PlayStation, в случай че Microsoft направи " Call of Duty " извънредна за Xbox. Според MIDia Research, снабдител на данни, към 45% от притежателите на PlayStation играят тази игра.
Реклама
Възражението на Sony наподобява леко прекомерно. " Нито един от играчите при конзолите не е в положение да предявява искания за ексклузивност ", споделя Джордж Джиджиашвили от изследователската компания Omdia, който отбелязва, че Sony не е издавала за Xbox PlayStation игри като " Uncharted " и " God of War ". Във всеки случай Microsoft декларира, че поддържането на играта на PlayStation, където тя изкарва стотици милиони долари годишно, е " търговски императив за стопанската система на договорката ". По-рано този месец тя предложи на Sony десетгодишна договорка, с цел да резервира " Call of Duty " на платформата. Фил Спенсър, който управлява бизнеса с Xbox, по-късно сподели пред онлайн изданието Verge, че PlayStation освен ще получи " идната игра в поредицата, само че и идната, и идната, и идната, и идната, и идната ".

Подобни уверения в миналото може и да са били задоволителни. Вече не са.
Усложненията за договорката
Две неща усложняват обстановката. Първото е смяната в регулаторните условия. Експерти от Microsoft се оплакват, че допреди няколко години договорката с Activision е щяла да мине сполучливо. В последно време обаче регулаторите са се обърнали против софтуерните колоси, разтревожени от хищническото им разгръщане. (Миналата година Microsoft стана втората компания след Apple, която мина границата от 2 трлн. $ пазарна капитализация, макар че от този момент цената ѝ е спаднала.) Под управлението на Лина Хан, назначена предходната година, FTC стартира следствия против Amazon, Meta и други През септември европейски съдии потвърдиха санкция от над 4 милиарда $ против Гугъл за корист с пазарната си мощност при мобилните операционни системи.
170 милиарда $ ще надвишават приходите на гейминг промишлеността в света през тази година, което е към пет пъти повече от международния боксофис. Реклама
Британският CMA, зареден с сила от Brexit и с повишен личен състав, се появи като непредвиден необут в края на равнището на антитръстовата игра. Той проверява рекламните платформи на Гугъл и Meta, пазара на Amazon и мобилните браузъри на Apple и Гугъл. Миналия месец регулаторът подреди на Meta да приключи придобиването на Giphy, платформа за мемета. Малцина смятаха тази договорка за проблематична. CMA заявява, че избира " структурни " ограничения, като да вземем за пример принуждаване на компании да продадат елементи от бизнеса си, пред " поведенческите ", като да вземем за пример възбрана за осъществяване на избрани дейности. Това тревожи Microsoft, която, наподобява, е подготвена да одобри ограничавания върху потреблението на " Call of Duty ", само че няма да се откаже от него.

Второто затруднение е смяна в гейминг пазара. Microsoft акцентира слабостта на актуалната си позиция: " На последно място измежду конзолите, на седмо място измежду персоналните компютри и никакво измежду мобилните устройства ", както съобщи пред CMA. Въпреки това тя зае водеща позиция на нововъзникващия пазар на абонаменти за игри и е добре позиционирана в още по-новия бизнес на облачния гейминг, при които действието се предава на екрана, сходно на Netflix. Според Ampere Analysis, Microsoft държи 41% от пазара за абонаменти за игри по отношение на 30% на Sony и 10% на Nintendo. Сред абонаментните услуги с библиотеки за игри (за разлика от тези, отдадени на мултиплейър игрите например) услугата Game Pass на Microsoft има дял от 57%.

Добавянето на " Call of Duty " към библиотеката на Microsoft ще направи Game Pass още по-привлекателен, без значение от това, че заглавието ще продължи да бъде налично за закупуване за PlayStation. Всъщност, както споделя Джиджиашвили, " това ще направи Game Pass още по-ценен, когато тази игра е налична другаде за 60 $ ".

Преминаването към абонаменти и заоблачен гейминг може да " промени конкурентния пейзаж ", твърди CMA, който се притеснява, че сливането с Activision може " наклони... пазара в интерес на Microsoft, преди бъдещите съперници да имат опция да се развият ". Въпреки това не е ясно дали и по кое време ще настъпи такава смяна. Абонаментите за игри се развиват бързо, само че даже след пет години ще съставляват по-малко от 10% от разноските за игри, считат от Ampere. Стриймингът от облака към момента е по-малко известен. През януари Гугъл ще прекрати Stadia, своята недолюбвана услуга за игри в облака. Услугата Luna на Amazon към момента не е стартирала. Microsoft, която ръководи Azure, втората по величина облачна мрежа в света, е добре позиционирана за облачния гейминг, в случай че и когато той се появят. Но към този момент облачните стрийминг услуги съставляват под 1% от разноските за игри.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР