Най-новият роман на Харуки Мураками - Убийството на Командора (изд.

...
Най-новият роман на Харуки Мураками - Убийството на Командора (изд.
Коментари Харесай

Магична сага за любов и самота

Най-новият разказ на Харуки Мураками - " Убийството на Командора " (изд. " Колибри ", превод Надежда Розова), е магична сага за обич и самотност, за разрушителността на войната и съзидателната мощ на изкуството. Измамно семплото изложение показва млад портретист, зарязан от брачната половинка си, който напуща Токио и се настанява в планинския дом на фамозния художник Томохико Амада. След като открива в мансардата на къщата незнайна картина на маестрото и се потапя в света на операта, младият художник несъзнателно задейства поредност от тайнствени събития и благодарение на старинно звънче и на материалното проявяване на една Идея се насочва в отвъдна действителност, обитаема с подли Двойни метафори. Помагат му екстравагантен богат предприемач и проницателно тринайсетгодишно момиче.

Романът е и самобитен писателски поклон пред шедьовъра на Ф. С. Фицджералд " Великият Гетсби ". Да не забравяме, че самият Мураками показва в Япония с доста възторг и майсторство фамозния американски публицист, като превежда негови произведения на родния си език.

" Някои писатели отразяват света като в огледало, а други - като Харуки Мураками - отразяват това, което се крие зад огледалото ", отбелязва " Уолстрийт джърнъл ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР