Най-новият филм Лице“ на една от знаковите фигури в съвременното

...
Най-новият филм Лице“ на една от знаковите фигури в съвременното
Коментари Харесай

`Лице` и `Фуга` - два драматични сюжета за загубите на идентичност в София филм фест

Най-новият филм „ Лице “ на една от знаковите фигури в актуалното полско кино Малгожата Шумовска е мощна психическа драма за млад мъж, претърпял тежка трудова акцидент, в резултат на която е обезобразен.

Той е първият човек в страната, на който е направена неповторима хирургическа интервенция и по този начин се снабдява с ново, трансплантирано, лице. Връщайки се в родния си град, локалните хора стартират да се отнасят към него с пренебрежение.

„ Хората се опасяват от всичко, което не им е познато “, споделя отличената с премията на журито „ Сребърна мечка “ на Берлинале‘18 режисьорка. – „ Според мен това отношение е доста забавна метафора. Исках да опиша история за човек, който губи самоличността си, и за обществото, което го отхвърля, тъй като не го разпознава и не е склонно към каквито и да било промени. “ Чрез ориста на основния воин, „ Лице “ рисува една реалистична картина-фарс на обществените нрави в днешното полско общество.

С „ Лице “ Малгожата Шумовска затвърждава още по-силно наличието си измежду ярките имена в актуалното европейско кино. Тя получава самопризнание на „ Берлинале “ още през 2015 година с „ Тяло “, който печели премията за постановка. Филмът ѝ „ Леки девойки “ с Жулиет Бинош се популяризира в над 40 страни по света.

„ 33 подиуми от живота “ носи на Шумовска специфична премия на журито „ Сребърен леопард “ в Локарно. Награда „ Теди ” от „ Берлинале “ получава „ В името на... “, а още първите филми на режисьорката „ Щастлив човек “ и „ То “ получават номинации за „ Открития на годината ” на Европейските кино награди.

* * *


След като завоюва премията на младежкото жури с дебютния си филм „ Дъщерите на дансинга “ на 20-тия София Филм Фест, Агнешка Смочинска още веднъж е измежду режисьорите, чиито филми ще гледаме през март.

Втората ѝ кинотворба „ Фуга “ е трагичен трилър. Главната героиня в него – Алисия, страда от загуба на паметта и един ден се оказва на гарата във Варшава. Тя няма мемоари и не знае по какъв начин ги е изгубила. За две години, надалеч от вкъщи, Алисия си построява изцяло нова, друга и самостоятелна идентичност.

Но фамилията ѝ я намира и тя би трябвало още веднъж да одобри ролята на майка, брачна половинка и щерка. Дали ще може още веднъж да се върне към хората, които са ѝ били толкоз близки, а в този момент наподобяват изцяло непознати? Какво остава, откакто забравиш, че си обичал някого? Трябва ли да си спомняш любовта, с цел да усетиш щастието?

Впечатляващо е осъществяването на Габриела Мускала в ролята на Алисия, която е и създател на сюжета на „ Фуга “. Филмът беше показан в специфичната секция „ Another View “ на 53-тия фестивал в Карлови Вари, а международната му премиера в „ Седмицата на рецензията “ в Кан завоюва овациите на публиката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР