Най-новият американски стелт бомбардировач беше показан пред публика в петък

...
Най-новият американски стелт бомбардировач беше показан пред публика в петък
Коментари Харесай

Пентагонът представи новия стелт бомбардировач Б-21 Рейдър

Най-новият американски стелт бомбардировач беше показан пред аудитория в петък след години на скрито създаване, съобщи Българска телеграфна агенция.

Самолетът е част от отговора на Пентагона на растящото безпокойствие по отношение на предстоящ спор с Китай, показва Асошиейтед прес.

Б-21 Рейдър е първият нов американски бомбардировач от повече от 30 години. Почти всеки аспект от програмата по основаването му е конфиденциален. Той беше показан в завода на корпорацията " Нортроп Груман " в Палмдейл, Калифорния.

Новият бомбардировач е част от напъните на военното ведомство на Съединени американски щати да модернизира и трите разклонения на своята нуклеарна триада, която включва изстрелвани от силози нуклеарни балистични ракети и изстрелвани от подводници бойни глави, до момента в който се пренастройва от акциите против тероризма през последните десетилетия към противостоене на бързата военна рационализация на Китай.

Китай е на път да се снабди с 1500 нуклеарни оръжия до 2035 година, а триумфите му в свръхзвуковите оръжия, кибервойната и галактическия му потенциал съставляват „ най-последователното и систематично предизвикателство за националната сигурност на Съединени американски щати и свободната и открита интернационална система, показва Пентагонът в годишния си отчет за Китай, оповестен тази седмица.

Нуждаехме се от нов бомбардировач през XXI век, който да ни разрешава да посрещаме доста по-сложни закани, като заканите, за които се притесняваме, че един ден ще се изправят пред нас, идвайки от Китай, Русия, сподели Дебора Лий Джеймс – министър на военновъздушните сили, когато през 2015 година беше подписан договорът за Рейдър.

Макар да наподобява на Б-2, откакто влезете в него, към този момент няма прилики, сподели Кати Уордън, основен изпълнителен шеф на " Нортроп Груман " – компанията, която строи бомбардировача.

Сред измененията са и усъвършенствани материали, употребявани за обшивката на самолета, които го вършат по-труден за засичане.

Това не е просто още един аероплан, сподели министърът на защитата Лойд Остин. " Той е олицетворение на решимостта на Америка да пази републиката, която всички обичаме. "

По обявата работи: Николай Петров
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР