Най-новите постижения в областта на изкуствения интелект могат да доведат

...
Най-новите постижения в областта на изкуствения интелект могат да доведат
Коментари Харесай

Изкуственият интелект ще лиши от работа до 300 милиона души само в Европа и САЩ

Най-новите достижения в региона на изкуствения разсъдък могат да доведат до автоматизацията на една четвърт от работните места на пазарите на труда в Европа и Съединени американски щати - стотици милиони хора ще бъдат принудени да си намерят нова работа. Това оповестява Financial Times, като се базира на изследване на банка Goldman Sachs.

Генеративните системи за изкуствен интелект като ChatGPT могат да основават наличие, неразличимо от плодовете на човешкия труд - те биха могли да покачат фрапантно продуктивността и да усилят международния Брутният вътрешен продукт със 7% в границите на 10 години. Но в случай че ИИ оправдае обещанията си, той ще провокира и " обилни разтърсвания " на пазара на труда - 300 млн. работни места ще бъдат автоматизирани единствено в огромните стопански системи на Европа и Съединени американски щати. Според анализаторите максимален риск от съкращения има при юристите и административния личен състав.
-->
Автоматизацията ще засегне по-малко от половината от работното натоварване в множеството специалности, само че тя по-скоро ще усили продуктивността, в сравнение с да докара до съкращения. Този сюжет ще засегне 63 % от работните места; други 30 % от хората, работещи на физически или открити работни места, съвсем няма да бъдат
Всичко за Вашата сватба
наранени от смяната, макар че тяхната работа може да бъде подложена на други форми на автоматизация. Само в Съединени американски щати към 7 % от експертите са заети на работни места, на които генеративният изкуствен интелект може да извършва най-малко половината от дилемите им, и тези служащи могат да бъдат сменени от компютри - сходен резултат може да се чака и в Европа. В международен мащаб, като се има поради, че в разрастващите се страни физическият труд съставлява забележителен дял от заетостта, ИИ би могъл да извършва към 20 % от дилемите. В огромните стопански системи към 300 млн. души ще би трябвало да си търсят нова работа.

Прогнозите на анализаторите на Goldman Sachs са консервативни: предходната седмица OpenAI, компанията, виновна за ChatGPT, предвижда, че 80% от всички служащи в Съединени американски щати ще се сблъскат с най-малко 10% от дилемите си, изпълнявани от генеративен ИИ. Освен това Европол предизвести (PDF) за идно навлизане на " тъмни огромни езикови модели ", които ще съставляват " основен престъпен бизнес модел на бъдещето ".

Бизнес вложенията в ИИ ще продължат да нарастват със същия ритъм, както вложенията в програмен продукт през 90-те години на предишния век - достигайки
Всичко за Вашата сватба
1% от Брутният вътрешен продукт до 2030 година, твърди Goldman Sachs. Анализаторите допускат, че ИИ ще може да попълня данъчни заявления за дребни предприятия, да прави оценки в комплицирани застрахователни случаи и даже да документира резултатите от следствия на местопрестъпления. В същото време на изкуствения разсъдък до момента са били отказвани такива задания като взимане на правосъдни решения, инспекция на положението на пациент в интензивно поделение и проучване на интернационалните данъчни закони.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg