Най-новите обитатели на аквариума на Регионалния природонаучен музей в Пловдив

...
Най-новите обитатели на аквариума на Регионалния природонаучен музей в Пловдив
Коментари Харесай

Природонаучният музей в Пловдив показва най-отровните червеи в света

Най-новите жители на аквариума на Регионалния природонаучен музей в Пловдив са красивите, само че рискови огнени червеи Hermodice carunculata. Те са морски безгръбначни, които се срещат в крайбрежните води на Средиземно море и Атлантическия океан. Това описа шефът на музея Огнян Тодоров.

На външен тип наподобяват многоножки - тялото им се състои от огромен брой блестящо оранжеви сегменти (от 60 до 150), всеки от които е екипиран с куп " пухкави " бели четинки. Всеки обособен сегмент има чифт мускулни израстъци (параподи), предопределени за придвижване, копаене и плуване, отровни четинки и червено-оранжеви хриле.

Отровните четинки са кухи от вътрешната страна и съдържат невротоксин, който при контакт с кожата предизвиква мощна пареща болежка и вследствие на това общо отравяне на тялото, изясни Тодоров. Отравянето няма да докара до трагични последствия, само че предизвиква мощен дискомфорт (гадене, нараснала температура, пареща болежка, зачервяване и оток). Човек може да настъпи огнените червеи измежду камъни в плитка вода до момента в който плажува или се гмурка на средиземноморския или атлантическия бряг.

Едно от най-интересните и известни свойства на тези животни е тяхната биолуминесценция по време на размножаване. Обикновено това се случва през летните месеци, единствено през първата четвърт на етапа на луната и продължава 1-2 дни. В тези две специфични нощи след залез слънце морето добива зелен фосфоресциращ искра, който е забележим за към 30 минути.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР