Най-новите изследвания на произхода на COVID-19 пандемията се опитват да

...
Най-новите изследвания на произхода на COVID-19 пандемията се опитват да
Коментари Харесай

Нови генетични доказателства свързаха произхода на COVID-19 с енотите в Ухан

Най-новите проучвания на произхода на COVID-19 пандемията се пробват да хвърлят светлина върху другите хипотези, показани до момента. Според интернационален екип от откриватели, генетичните данни, оповестени предишния месец, свързват вируса с кучетата еноти, което затвърждава теорията, че вирусът е бил пренесен от животни, продавани на пазара за морски блага в Хуанган, Ухан.

Пробите, взети от сергии на пазара за хранителни артикули два месеца след затварянето му, демонстрират съществуването на SARS-CoV-2, както и на човешка ДНК. Преди това китайските откриватели твърдяха, че пробите не съдържат животинска ДНК. Заключението им обаче бе оспорено от екип от интернационалните учени, които проучиха генетичните последователности, оповестени от китайския екип в научната база данни Gisaid. Този разбор сподели, че някои от позитивните за SARS-CoV-2 проби съдържат ДНК на кучета еноти (Nyctereutes procyonoides), което опровергава заключенията на китайските откриватели.

Въпреки че откритието не потвърждава дефинитивно, че кучетата еноти или други инфектирани животни са предизвикали пандемията COVID-19, няколко учени от екипа обявиха, че то поддържа теорията, че вирусът е бил пренесен от продаваните на пазара животни. Според професор Кристиан Андерсен, постепенен биолог от Изследователския институт „ Скрипс “ в Ла Джола, Калифорния, интервюиран от списание Science, „ данните още повече акцентират животинския генезис и по-точно огромния пазар в  Хуанган„.

Спекулациите по отношение на произхода на пандемията доведоха до интензивни и постоянно спорни диспути. От една страна се твърди, че вирусът е зародил в дивата природа и по-късно се е популяризирал измежду хората посредством заразяване на пазара. От друга страна, се подозира, че вирусът може да е изтърван от прилежаща лаборатория (което съгласно новите доказателства също е доста вероятно), където откриватели са работили върху сходни патогени. Въпреки това няма сигурни доказателства в поддръжка на едната или другата доктрина.

Причината за тези недоразумения и разногласия е озадачаващото закъснение на публикуването на генетичните данни от страна на Китай.

Професор Майкъл Спароу, постепенен биолог от Университета на Аризона, към този момент е разгласил научна работа, в която удостоверява произхода на пандемията от пазара в Ухан. Въпреки че тези данни в действителност потвърждават, че животните, продавани на пазара, са били инфектирани, те самите биха могли да се заразят с вируса чрез инфектирани хора. Събраните генетични данни обаче повдигат въпроса за законността на продажбата на диви животни на пазарите от сходен вид.

Китайският екип прекалено много се забави с публикуването на събраните генетични данни, което повдигна въпроси по отношение на аргументите за забавянето. Така и не бе обещано приемливо пояснение, което ускори съмненията към китайското държавно управление.

СЗО остава внимателна във връзка с заключенията, които могат да се създадат от това изобретение, само че твърди, че пандемията COVID-19 може да бъде овладяна през тази година и че към този момент съставлява риск, не по-висок от този на сезонния грип.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР