Най-новата придобивка на бързоразвиващия се в инфраструктурно отношение Бургас е

...
Най-новата придобивка на бързоразвиващия се в инфраструктурно отношение Бургас е
Коментари Харесай

За пример на Пловдив: Зоопаркът в Бургас пълни окото с над 6...

Най-новата облага на бързоразвиващия се в инфраструктурно отношение Бургас е зоологическата му градина. Тя се намира в квартал „ Черно море “ и се простира на повърхност от близо 100 декара. Там се отглеждат над 60 типа екзотични птици, тревопасни, хищници, примати, гризачи и влечуги. В просторни волиери на всички животни е основана чудесна среда за живот, близка до естествената.                                                                                                               

Пловдив и най-много децата, които живеят под тепетата, могат благородно да завиждат на бургазлии. Знаем, че пловдивският зоопарк бе затворен за реорганизация и уголемение през 2008 година Заради дългогодишни разправии и правосъдни каузи сред Общината и частната компания, ангажирана с ремонта, нищо чудно цяло едно потомство под тепетата да израсне, без да е стъпило в зоокъта до Гребната база. Дано следващият рестарт на плана, даден преди дни, да не остане отново на думи.   



В същото време зоологическата градина в Бургас е напряко за завиждане. Тя има най-богатата сбирка ​от пауни в Европа и Азия - близо 29 вариации, а красивите пернати са над 320 броя. Гордост е и бялата двугърба камила Бейби, която взе участие във кино лентата " Страх " на известния режисьор и артист Ивайло Христов. Могат да се видят също няколко типа примати. Сред тях е африканската порода Мона, която се отличава с най-напреднала форма на връзка. Единствено в България,
там живеят б​ели полярни вълци.
Мъжкият отглежда самичък двете си дъщери, защото майката е умряла след раждането. Сред другите хищници са миещата мечка /енот/ и така наречен носато мече, няколко типа лисици, които не се срещат в дивата природа, защото са изкуствена селекция.



Колекцията с екзотични животни се добавя от лама и родствената й алпака, скалното кенгуру Валаби, част от които са албиноси, нутрия, лемури, мини понита, елени лопатари, както и единствените у нас така наречен вариационни катерички. Те се отличават с ексцентрична и разнообразна багра - седефенобели, черно-бели, кафеникаво-бели, прасковени и други Това са колекционерски типове, които не съществуват в дивата природа. Вариациите от цветови форми са получени след дългогодишна селекция.



Представителят на семейство влечуги е африканската костенурка Сулката - третият по величина тип костенурки в света, които доближават тегло 100 кг и дължина 80 см. Засега бургаският Рафаело, кръстен на героя от кино лентата „ Костенурките Нинджа “, тежи 60 кг и е най-голямата костенурка Сулката на Балканския полуостров. Атракция са коронованите жерави, които
стартират да се целуват, когато видят хора.


Настилката в зоопарка е райграс, който се поддържа съвършено. Свеж е целогодишно с помощта на построена лична система за оросяване. За разлика от общоприетите наземни, тамошната е на няколко метра височина и на процедура тревата се овлажнява като с неестествен дъжд. Системата се пуска всеки ден, откакто си тръгнат посетителите.



Наред със своята развлекателна и просветителна функционалност, зоопаркът е и център за развъждане и отглеждане на редки и застрашени скотски типове.



При предпочитание и най-много благоприятни условия, всеки може да направи подаяние или да си осинови животно от зоопарка. Средствата, получени посредством дарителската стратегия, се употребяват най-вече за повишение на благосъстоянието на животните, обогатяване на средата и обезпечаване на условия за развъждане, оптимално близки до естествената им среда. Осиновителят може да си създаде табела с името си или собствен характерен знак, както и името на осиновеното от него животно.  



В зоопарка е обособена контактна зона, в която посетителите могат да поддържат връзка, да се снимат и

да нахранят от ръка разнообразни свободно разхождащи се животни.

Там се пускат подбрани типове, които са обществени, отзивчиви, не са рискови и даже най-малките гости могат да се срещнат от близко с тях. Иначе по алеите свободно се разхождат патици и лебеди, които не се стр​ахуват от хората. 



По предварителна поръчка от учителите, зоопаркът работи с проведени групи деца от детски градини и учебни заведения, като предлага осведомителни беседи на разнообразни тематики, свързани с животните, екологията и зоопарка. За малчуганите са построени два къта, има и две кафенета с топла и студена кухня.

" Зоопарк Бургас " работи целогодишно, без почивен ден, със сезонно работно време. Малчуганите до 2 година влизат гратис, билетът за деца от 2 до 14 година коства 4 лева, а за над 14 година и възрастни - 8 лева. 


Хобито става сполучлив бизнес
Зоопаркът в морския град е частна самодейност. Бившият учител по биология и география Кръстю Дъбов трансформира заниманието си в сполучлив бизнес с поддръжката на Община Бургас. 



Първоначално основава плантация за пауни, последователно усилва видовото многообразие, а през днешния ден животните са над 650. Там се приютяват за непрекъснато и потърпевши животни от дивата природа - сърни, сови, щъркели, пеликани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР