Най-ниската възможна стойност на увеличение данъка за превозно средство ще

...
Най-ниската възможна стойност на увеличение данъка за превозно средство ще
Коментари Харесай

Съветници решават дали данъкът за автомобили в Асеновград да е с най-ниската законова стойност

Най-ниската допустима стойност на нарастване налога за транспортно средство ще предложи пред Общински съвет-Асеновград кметът на града Емил Караиванов. Вариантът, който предлага администрацията ще бъде гласуван на сесията през месец Януари 2019 година От локалното ръководство напомнят, че повишението на данъчните отговорности за жители се постанова поради смяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, в който са направени промени, засягащи локалните налози и такси. Нововъведението влиза в действие от 01.01.19 година, като измененията касаят три пера.
Първото е обвързвано с изменение в метода за облагане на колите - леките и товарните до 3,5 тона. Данъкът се дефинира по формула, включваща два съставния елемент - веществен и екологичен. Първият регистрира мощността и годината на произвеждане на колата, а вторият - екологичното замърсяване, което би предизвикал съответният автомобил. Предложени са общо шест диапазона, като всяка община има опция сама да избере какъв да бъде размерът на налога за обособените транспортни средства. А притежателите на коли могат да употребяват данъчни преференции при положение, че притежаваната от тях кола дава отговор на по-високи екологични стандарти - над " Евро 4 ".
Второто изменение в Закона е отпадане на данъчното облекчение за главно жилище и установяване на налога върху недвижимите парцели в цялостен размер за всички жилища на едно лице, когато повече от едно жилище е несъмнено като главно.
Третото изменение касае приемане на нови по-високи диапазони за налога върху недвижимите парцели, които не са главно жилище, не са отдадени чартърен и не са регистрирани, като места за настаняване в курортните обитаеми места. За община Асеновград тази корекция визира главно село Нареченски бани. Към момента настоящият размер на налога върху недвижимите парцели е в размер на 1,3 на 1 000 върху данъчната оценка на парцела. Увеличава се от със стойности от 5 до 7 на 1 000.
Общинска администрация-Асеновград има намерение да предложи за гласоподаване пред съветниците най-ниската ставка по всички пера, откакто бъде осъществен акуратен разбор. Така, предлагането за жилищата ще е нарастването да е минималното от 5 на 1 000. За транспортните средства, един от факторите, определящ налога, ще е мощността на мотора.
Стойността на финансите, които би трябвало да отделят асеновградчаните притежатели на коли, създадени до края на 2005 година, е както следва:
за коли с мощ до 55 киловата - 0,34 лв. за киловат;
от 55 до 74 киловата - 0,74 лв. за киловат;
от 74 до 110 киловата - 1,10 лв. за киловат;
от 110 до 150 киловата - 1,23 лв. на киловат;
от 150 до 245 киловата - 1,60 лв. за киловат;
над 245 киловата - 2,10 лв. за киловат.
За екологичния съставен елемент предлагането на администрацията в Асеновград също е стъпило на минималните ставки. Така, за някои коли даже ще се получи понижение в сумите, които ще платят притежателите им. Всичко това ще стане факт, едвам в случай че Общински съвет-Асеновград одобри изменението в Наредбата за установяване на локалните налози и такси на територията на общината по време на януарската си сесия, в която ще бъде обсъждан и гласуван и бюджетът.
За информация: 1 киловат = 1,36 конски сили, затова 100 киловата = 136 конски сили.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР