Най-модерният ядреномагнитен резонанс апарат в България заработи в УМБАЛ Св.

...
Най-модерният ядреномагнитен резонанс апарат в България заработи в УМБАЛ Св.
Коментари Харесай

Нов ядрено-магнитен резонанс е снабден с педиатрични програми

Най-модерният ядреномагнитен резонанс уред в България проработи в УМБАЛ " Св. Иван Рилски " , оповестиха от болница " Св. Иван Рилски ". Машината е със специфични плъгини за деца, онкологично и неврологично заболели. Изследването се поема напълно от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Апарат от толкоз висок клас (последен за GE) се конфигурира за първи път в България. В Европа има единствено още 9 сходни машини.

Проектът е стартират преди пет години. Инвестицията е за над 6 млн. лв. и е напълно на болничното заведение, сподели доктор Антон Петков , изпълнителен шеф на УМБАЛ " Св. Иван Рилски " при откриването.

" Още от на следващия ден новият уред ще работи с пациенти ", изясни доктор Марин Пенков , шеф на Отделението по образна диагностика.

Апаратът съкратява времето за проучване на пациентите на половина, обезпечава доста по-ясен облик и опция да се изобразят в по-голям подробност по-малки структури. Той ще помогне за напълно ранна диагностика. Освен това той разрешава скениране нацяло тяло (което до момента беше или невероятно с стандартните апарати, или отнемаше прекомерно дълго време) без каквото и да е лъчево натоварване .

В машината е зареден цялостният пакет педиатрични стратегии. С тях може да се обезпечи най-прецизна диагностика на всички типове положения и болести при децата . Апаратурата е в допълнение оборудвана с пациентски екран и уред за обдишване, позволяващи точно следене на пациентите под упойка (упойка) и най-много на децата . За да бъде по-малко стресираща за тях, машината е с по-широк отвор от нормания и е снабдена със специфични тихи режими (по принцип проучването с ЯМР е съпроводено с високо равнище на звук ). Това е доста значимо при деца или пациенти, които имат уплаха от затворени пространства.

Подобен вид уред ще даде и нов подтик на феталната морфология, позволявайки оптимално тъкмо и ясно скениране на най-малките (неродени) пациенти.

Припомняме, феталната морфология се прави сред 19-та и 22-ра гестационни седмици. Целта на феталната морфология е да се наблюдава естественото анатомично и физиологично развиване на плода за този период, да се създадат биометрични измервания, надлежно да се открият патологични промени, в случай че има такива, да се направи умозаключение и да се дефинират последващите дейности. Тя е високо-специализирано проучване, което се прави с ехограф с висока разграничителна дарба.

Към резонанса в УМБАЛ " Св. Иван Рилски " има 48-канална приставка, сходна на каска за глава, която може да се приспособи към анатомичните особености на всеки пациент и спомага за реализиране на най-високия стандарт на изображение при проучвания, свързани със болести на мозъка.

Апаратурата е с благоприятни условия за проучване на нервната система, с каквито нито един от наличните в България апарати не разполага . В логаритъма й са заложени всички вероятни стратегии за анатомична и функционална оценка на нервната система. Благодарение на неповторимите си характерности, машината дава опция за по-голяма специфика на диагнозата и доста съкратява времето за слагането й, което е в огромен % от случаите, е основополагащо за крайния резултат и разрешава вярната и навременна терапия .

В новата машина са конфигурирани и всички финален клас стратегии за проучване на гастроинтестиналната система. Системата предлага опция за функционална диагностика на черния дроб за отсрочване на мазнинии и желязо в структурата му , както и количествена оценка на фиброзата в този орган.

Апаратурата разрешава диагностика и следене на всички типове болести на пикочо-половата система при мъже и дами . Особено внимание е отделено на публично значимите заболявания като рака на простатната жлеза и шийката на матката .

Капацитетът на новия ядрено-магнитен резонанс е сред 30 и 35 души на ден. Старият ЯМР, също ще продължи да работи и през двете машини на ден може да минават по 60-70 души в претрупан ден. Това е към 1600 души месечно или 180 000 годишно, според от сложността на проучванията. Времето за приемане на резултатите е сред 2 и 24 часа, според от клиничната обстановка и проблем . Всички операции се поемат напълно от НЗОК.

Според доктор Марин Пенков , шеф на Отделението по образна диагностика, нормативната уредба е доста остаряла. " Не се прави разлика сред проучване, което трае 12 минути или такова, което продължава 2 часа - сумата, която реимбурсира здравната каса е 276 лева Сложността на апарата също няма никакво значение ", изяснява доктор Марин Пенков, който дружно с екипа си от 35 души, са минали през особено образование за работа с новия ЯМР уред.

Водосвет за здравето на всички работещи в отделението и на пациентите, беше отслужен от протойерей Лъчезар Вълков от храм " Рождество Христово ".

При церемонията на последно потомство 3 тесла магнитен резонанс, модел Signa Architect на GE, беше открит през днешния ден в УМБАЛ Св. Иван Рилски - София. На церемонията участваха министърът на опазването на здравето, Кирил Ананиев, зам.-министърът на опазването на здравето, доктор Бойко Пенков, доктор Нигяр Джафер, член на парламентарната комисия по опазване на здравето, Гълъб Донев, консултант на президента по въпросите на опазването на здравето, депутати, медицински експерти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР