Най-много са полените в сухи, топли и ветровити дни.Поленовите алергии

...
Най-много са полените в сухи, топли и ветровити дни.Поленовите алергии
Коментари Харесай

Меката зима събуди рано сенната хрема

Най-много са полените в сухи, топли и ветровити дни.

Поленовите алергии стартират по-рано след топлата зима. Това не значи обаче, че ще сезонът на кихането, сълзенето на очите и хремата ще приключи по-рано от нормално. Масовите показа отнасят алергичния ринит (сенна хрема) към интервала на цъфналите плодни дръвчета, само че алергените към този момент са край нас. Във въздуха се носи пъстър прашец на дървета, алергичните хора го усещат по-силно при вятър, в дъждовни дни недоволствата им понижават.

Това изясни доцент Георги Николов, експерт по клинична имунология в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Неговият съвет е хората, които към този момент усещат признак, да стартират лечението си, без значение че през други години недоволствата им са се развивали в по-късната пролет. При алергиите е обикновено те да се “местят ” във времето. Водеща за започване на лекуване е симптоматиката.

Друга илюзия е, че градинските цветя отделят най-агресивния
пъстър прашец.

Най-банални растения като бурени, треви, “нецъфтящи ” дървета предизвикват повече алергични признаци. Причината е, че техните полени са доста дребни и леки и вятърът ги разпръсква надалече. Докато декоративните цветя - нарциси, лалета, рози, имат тежък, леплив прашец.

Последователността на появяването на полени към нас е непрекъсната (вижте календара на имунолозите от НЦЗП по-долу). В края на февруари е прецъфтяла леската, в този момент в напредък е брястът. След това ще зацъфтят брезата и габърът. Най-голяма централизация на полени във въздуха у нас има през април, всекидневно в средата на месеца, изясни специалистът.

Хората, които страдат от сенна хрема, би трябвало да заобикалят проветряване и престой на открито във прохладно изсъхнало и топло време. Като предписание концентрацията на поленовите зрънца се разрежда с напредването на деня, по здрач е ниска, а нощем доближава най-малко. Дъждът също е удобен - капките увличат и смъкват цветния прашец на земята.

Чрез облеклата, обувките и с тялото си човек внася полени у дома. Рискът от припадък ще се ограничи посредством усърдно измиване и промяна на облеклата след прибиране. Най-добре е да се поставят незабавно за пране, с цел да не се разпръскват алергените на всички места, да не се влиза с обувки.

Редовно мокро разчистване на жилището понижава “танцуващите ” в дома полени. Ако не се забърсват повърхностите, даже най-дискретни въздушни струи увличат микроскопичните частички. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР