Най-много евтини антибиотици се използват в България. Това заяви директорът

...
Най-много евтини антибиотици се използват в България. Това заяви директорът
Коментари Харесай

Ползваме най-много евтини антибиотици

Най-много евтини антибиотици се употребяват в България. Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Изказването му бе във връзка на почналата през вчерашния ден Световна седмица за отговорно потребление на антибиотиците.

Всяка година в Европа към 33 000 души умират поради антибиотична устойчивост, която е напът да се трансформира в идващите години в световна опасност за човечеството. Много микроби стават все по-издръжливи към нормалните антибиотици и това е един от проблемите, с който хората би трябвало да се оправят. Затова тези медикаменти би трябвало да се използват вярно, след консултация с доктор.

В момента грешката, която се прави в родното ни опазване на здравето, е, че се употребяват неправилните антибиотици, основно в болничната помощ. Ние сме страната в Европа, в която се ползват минимум пеницилинови антибиотици в доболничната и болничната помощ. Проблемът е доста сериозен, изключително в лечебните заведения. И ние сме страната в Европа, която за предходната година е употребила най-вече евтини антибиотици-цефалоспорини, трета генерация в лечебните заведения. Ако тази процедура не се приключи, ще бъде доста мъчно.

Преди 15 дни е била осъществена инспекция от Европейската комисия. Специалисти от Центъра по надзор на болесттите в Стокхолм са посетили наши болнични заведения. Останали доста удовлетворени от напъните за вярна антибиотична политика във ВМА и УМБАЛ „ Св. Георги " в Пловдив. По-малките лечебни заведения обаче на този стадий имат проблеми с изписването на най-точните антибиотици за пациентите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР