Най-мащабното и престижно събитие в световния балет - Международният балетен

...
Най-мащабното и престижно събитие в световния балет - Международният балетен
Коментари Харесай

За първи път след създаването си през 1964 г. варненският балетен конкурс няма да се състои

Най-мащабното и влиятелно събитие в международния балет - Международният балетен конкурс във Варна, отсрочва тазгодишното си издание поради незадоволително финансиране. Това заяви през днешния ден Димитър Димитров, ръководител на фондация " Международен балетен конкурс - Варна ".

Събитието няма да се състои за първи път след основаването си през 1964 година

Оттогава до момента на сцената на Летния спектакъл във Варна са танцували 3 150 балерини и балетисти, измежду които някои от най-ярките звезди на това изкуство по света през последните шест десетилетия като Михаил Баришников, Иван Василиев, Патрик Дюпон, Силви Гилем и други

Конкурсът във Варна даде мощен подтик на развиването и на българския балет. Той е единствена опция от толкоз висок клас за актьори, педагози и хореографи от страната да обменят умения с най-хубавите в света. С медали от присъединяване в състезанието своята класа са удостоверили огромните български имена на танца като Вера Кирова, Красимира Колдамова, Калина Богоева, Бисер Деянов и други
За да запази финансирането на състезанието през 1992 година доцент Емил Димитров (баща на Димитър Димитров) дружно със свои съидейници основава фондация " Международен балетен конкурс - Варна ". В продължение на близо 30 години тя се грижи за подготовката, провеждането и финансирането на огромното съревнование като набира средства само от спонсори, донори и рекламодатели у нас и в чужбина. Конкурсът обичайно е получавал финансова поддръжка от общината и от Министерството на културата, само че тази година приносът на локалната власт и министерството се е оказал непълен за провеждането на състезанието.

" С всяка година разноските нарастват, все по-високи стават и упованията на международната балетна общественост към проявата ", е написал в обръщението си във връзка отлагането на тазгодишното издание на състезанието ръководителят на фондация " Международен балетен конкурс - Варна " Димитър Димитров.

" За страдание, постъпленията в последните години не разрешават организирането на следващото издание на състезанието през тази година. Ние разчитаме извънредно на средства от спонсори, донори и рекламодатели, само че привлечените за тази година дарения не могат да обезпечат финансиране за едно толкоз огромно интернационално събитие, каквото е първият и най-престижен балетен конкурс в света. Благодарим на всички за интереса към състезанието и към балетното изкуство. Оставаме по отношение на вас в името на танца, който постоянно ни е събирал на Варненската балетна Олимпиада ", приключва обръщението си Димитър Димитров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР