Най-мащабният ни проект, който в най-голяма степен повлия на обществото,

...
Най-мащабният ни проект, който в най-голяма степен повлия на обществото,
Коментари Харесай

Иван Христов и Андрей Арнаудов пред „Труд”: Чужди продуценти идват да черпят от нашия опит

Най-мащабният ни план, който в най-голяма степен повлия на обществото, несъмнено е „ Фермата ”


В момента работим по три риалити излъчвания, довършваме един сериал, работим по сюжетите на два други


„ Къртицата ” изгасна без време


„ Сблъсък ” има особено значение за нас

 26-8  26-7  26-5  26-4  26-3  26-2
– Предстои финалът на “Фермата: Съединение ”. Каква е равносметката ви за съвсем миналия четвърти сезон на риалитито?
Андрей: За поредна година сме доста удовлетворени от сезона и надграждаме и като наличие, и като гледаемост предходните. За страдание аудиторията въобще не има вяра на думата “рейтинги ”, само че всички, които сме в телевизионната колегия знаем, че сезонът на “Фермата – Съединение ” беше повече от сполучлив.
Иван: Разделям отговора си на две елементи. Чистите числа от рейтинг данните демонстрират, че това е най-успешният сезон на “Фермата ” до момента. Средно четвърти сезон е гледан от над 1,076 фенове, като най-гледаният ни двубой е последният на Арената сред Милена и Ваня. Тогава над 1,38 милиона от всички фенове са били пред дребния екран. Другата част на отговора е прочувствена. Това е сезонът, който най-силно докосна феновете и беше най-честен по отношение на тях, тъй като в най-пълна степен оправда упованията, заложени от тематиката на четвъртото издание, а точно: “Съединение ”.

– Какви цели си поставихте този път и доколко смятате, че сте ги постигнали?
Иван: Голямата цел беше да покажем, че когато сме единни сме най-силни. Този сезон разкри доста въпроси, на които ще се опитаме да отговорим и в идващите сезони и откри една болна тематика – имаме потребност от най-голямо съединяване вътре в България. Вярваме, че тази година милиони хора зад граница са ни гледали и огромна част от тях са преосмислили желанието си да живеят в чужбина. Смятам, че огромна част от тях ще се върнат в България. Всички емигранти участници в четвърти сезон на “Фермата ” обявиха, че ще се върнат в родината си. Постигнаха се доста забавни в алегоричен проект единения – Георги Янков елементарни на татко си и те се прегърнаха във фермата; Милена се сдобри с Господ и още веднъж го одобри в сърцето си.
Андрей: Голямата цел на “Фермата ” в България е събуждането на интереса към традициите, историята и патриотичния дух. В международен мащаб тематика номер едно на “Фермата ” е връзката с природата, само че някак си в България, макар че тя участва, родолюбието, сякаш я поизмести. Темата за емиграцията и демографския колапс естествено присъстваше във всички сезони до момента и самият факт, че хиляди българи по света аплайват за нашето предаване, ни накара да създадем този сезон подобен. Смятаме, че посланията му бяха мощни и ще се помнят.

– Как ще коментирате възможностите за победа на четиримата финалисти?
Иван: Преди всичко желая да кажа, че за първи път звезда от шоубизнеса и прочут състезател стигат на край на “Фермата ” – това са Дидо от D2 и Ваня Стамболова. И различен път сме канили известни лица, само че никой от тях не съумя да стане финалист. Смятам, че тази година финалът ще е по-интересен от всеки път. За първи път финалистите са толкоз равностойни, че не мога да предположа кой е любимец. Освен това, не е за подценяване фактът, че за първи път тази година има действителен късмет “Фермата ” да бъде извоювана от жена, тъй като и двете ни дами финалистки – Ваня Стамболова и Росица Йончева, са извънредно мощни.
Андрей: Във “Фермата ” успеха е много мъчно предвидима, защото на финала има два относително равностойни съставния елемент – зрителският избор и борбите.

– Мислите ли към този момент за пети сезон и можем ли да кажем, че съвсем несъмнено ще има подобен?
Андрей: Надяваме се да има. Вече мислим върху концепцията за идващия сезон.
Иван: Смятаме, че сезоните досега се развиват с прогресивен рейтинг и прочувствен заряд. Не би трябвало да забравяме обаче, че огромната отговорност се носи от медията. Би Ти Ви ще реши коя от нашите концепции да избере и дали въобще да има 5-и сезон.

– Разкажете ни за началото на “Фермата ”. Как решихте да се захванете с подобен вид риалити шоу и какво ви костваше то да се появи на екран?
Андрей: Решението за “Фермата ” не беше наше, а на Би Ти Ви. Появата му на екран ни костваше големи старания, защото това е доста комплицирано за реализация предаване, с доста съставни елементи и снимано в доста сложни условия. Екипът, който стои зад предаването, е многочислен и ние за поредна година сме му доста признателни.
Иван: Слава Богу, през годините сме спечелили доверието на Би Ти Ви и те ни разпоредиха реализирането на “Фермата ”. Оттам нататък, с доста труд и шанс, нещата се получиха. Макар и да звучи самохвално, бих желал да прибавя, че преди да осъществяваме първи сезон на предаването, почерпихме опит от екипи на “Фермата ” в други европейски страни – Словакия, Румъния. От втората година нататък продуценти от всички европейски страни, в които се излъчва “Фермата ” идваха в България, с цел да почерпят от нашия опит. Това е огромно самопризнание на целия екип на шоуто.

– Обяснете в резюме какви са процесите по основаването на един сезон от предаването.
Иван: Създаването на “Фермата ” е огромно предизвикателство и за шоуто се работи целогодишно. Реализацията му се случва в границите на няколко годишни времена. Само за образец ще кажа, че с цел да подготвим зеленчуковата градината, са нужни няколко месеца. Като цяло “Фермата ” се прави през цялата година.
Андрей: Мисля, че това ще отнеме доста страници от вестника ви, тъй че ще ви го спестя. Мога да ви кажа единствено, че ние работим по новия сезон още от преди сегашния да е завършил.

– В праймтайм на национална телевизия показвате уроци по история, селскостопански труд и национално традиции. Как реагират феновете на това?
Андрей: Ето, това е доста забавно. Ако преди 10 години някой ми беше споделил, че ще излъчваме уроци по история, български занаяти и селскостопански труд в праймтайма на национална телевизия и това ще е най-гледаното предаване за сезона, аз щях да го разглася за душевно болен. Очевидно обаче потребностите на аудиторията се трансформират и е безспорен факт, че успяхме да наложим на пръв взор некомерсиално наличие, което да прави високо комерсиални резултати.
Иван: Благодаря ви, че сте забелязали. В началото това беше огромен риск, тъй като не бяхме сигурни, че това е материя, която ще се схване добре в праймтайм. При всички положения взехме решение, че аудиторията е узряла за по-дълбоки послания и оказахме прави.

– Двамата сте на екран дружно повече от 20 години. На какво се дължи сполучливата ви телевизионна “връзка ”?
Андрей: Най-вероятно на това, че сме доста положителни другари, както и на това, че се допълваме. И на това, че се стремим да се обкръжаваме с качествени хора.
Иван: Бих споделил, че нашата връзка е като в брака. Продължителността й се дължи значително на взаимни взаимни отстъпки.

– Колко постоянно се карате и по какви тематики имате най-големи различия?
Иван: Вече не се караме. Всеки си прави работата. Колкото и необичайно да звучи, в този момент се караме доста по-рядко, в сравнение с в първите ни години. Прави ми усещане, при други ТВ двойки, каквито към този момент не останаха, че всички стартират заедно, а след това се скарват. При нас стана противоположното – по-сприхави бяхме първоначално, а в този момент връзката ни улегна.
Андрей: Все по-рядко се караме. И когато това се случи, по-често не е по професионални тематики.

– Били сте водещи и продуценти на доста излъчвания, измежду които “Къртицата ”, “Мюзик айдъл ” и други Имате ли обичан план или подобен със особено значение за вас?
Андрей: Всъщност вие изброихте два от най-любимите ми планове. Най-специалният сигурно е “Сблъсък ”, тъй като с него започнахме. А един от най-любимите ни е предаването, чийто край е тази неделя, на 16 декември – “Фермата ”.
Иван: Проектът със особено значение за нас е “Сблъсък ”, тъй като това беше началото ни. Най-мащабният ни план, който в най-голяма степен повлия на обществото, несъмнено е “Фермата ”.

– Бихте ли “възродили ” някое от тях, които към този момент са завършили?
Иван: По-голямата част от предаванията, които не се излъчват сега, без значение дали са наши или на други продуценти, явно са си изживели живота. Има едно предаване, в което към момента виждам капацитет за шлагер, и това е “Къртицата ” – приключенско риалити. Обикновено предаванията минават през 1-2 опознавателни сезони и няколко сезони на пик, след което последователно замират. Ето сега “Фермата ” е в своя разцвет. “Къртицата ” изгасна без време, тъй като медията, в която се излъчваше, бе закрита. “Сблъсък ” да вземем за пример си изживя времето, тъй като сега вербални конфликти има във всички излъчвания от заран до вечер.
Андрей: В момента работим по три риалити излъчвания, довършваме един сериал, работим по сюжетите на два други, продължаваме да снимаме “Папараци ” и почтено казано не е на дневен ред връщането на остарели излъчвания.

– Какво определяте за най-големия ви неуспех?
Андрей: Имаме няколко огромни телевизионни неуспеха, само че изрично най-болезнен за нас беше неуспехът на вечерното ни шоу преди 8 години. Или както се споделяше в една реклама за бисквити – още не бяхме подготвени.
Иван: Имали сме доста сполучливи и някои не толкоз сполучливи планове, само че от всеки от тях сме научили значими уроци.

– Ако не се бяхте захванали с телевизия, като какви щяхме да ви познаваме в този момент?
Андрей: Най-вероятно Иван щеше да е артист, а аз или публицист или политолог.
Иван: Първата ми фантазия бе да стана юрист, по-късно бях сигурен, че ще стана актьор и по тази причина приключих НАТФИЗ. Сега бленувам да бъда водач и да ръководя аероплан. Един ден може би и това ще стане.

– И двамата сте фамилни с деца, остава ли ви свободно време и в случай че да, какво предпочитате да вършиме тогава?
Андрей: Ами не, не ни остава свободно време. Но когато имаш деца, се постанова някак си да планираш по-добре графика си. Моето дете е прекомерно малко, само че се пробвам още от в този момент да си основа привички, тъй че да извозвам повече време с него и, несъмнено, с жена ми.
Иван: Аз съм огромен домошар. Любимото ми е да съм си у дома с жена ми и децата или всички дружно да пътуваме нанякъде. Обичам да върша всичко с тях с изключение на да пиша домашни, което и не върша. На мен се падат приятните отговорности с децата.

Нашите посетители
Иван Христов Христов е роден на 30 ноември 1979 година в София. Учил е в 22 СОУ “Г.С. Раковски ”, а висшето си обучение приключва в НАТФИЗ “Кръстю Сарафов ” със компетентност актьорско майсторство за куклен спектакъл. Интересите и заниманията му включват футбол, авиация, астрономия.
Андрей Василев Арнаудов е роден на 8 юни 1979 година в София. Учил е в 22 СОУ “Г.С. Раковски ”, по-късно следва в Софийския университет “Климент Охридски ”, Факултет по публицистика и всеобща връзка, компетентност “Телевизионна публицистика ”. Интересите и заниманията му включват футбол, история, пътешествия.
Първата им поява в медийното пространство датира от 1997 година с емблематичното авторско предаване “Сблъсък ”. Двамата са водещи и продуценти на доста шлагери за българския ефир планове като “Мюзик Айдъл ”, “Къртицата ”, “Фермата ” и други.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР