Най-малко трудодни“ коства новият смартфон на швейцарцитеiPhone Xs беше представен

...
Най-малко трудодни“ коства новият смартфон на швейцарцитеiPhone Xs беше представен
Коментари Харесай

Средният българин трябва да работи месеци за един iPhone Xs

Най-малко „ трудодни “ коства новият смарт телефон на швейцарците

iPhone Xs беше показан шумно от Apple на 12 септември, вдигайки високо летвата на цените

Колко дни би трябвало да работи човек, с цел да се снабди с флагмана при смарт телефоните iPhone Xs, показан неотдавна от Apple? На този въпрос дава отговор аналичният отдел на Picodi, базирайки се на данни за междинната работна заплата във всяка страна от изследването и на към този момент оповестените цени на iPhone Xs с памет 64 GB.

Може да се допусна, че най-адекватно съответствие сред цени и заплати би трябвало да се следи в Съединени американски щати, защото ценовата политика се образува най-много в тази страна и за нейните поданици. Въпреки това се оказва, че новият смарт телефон на Apple е най-достъпен за жителите на развитите страни в Европа и на ОАЕ, разяснява Picodi.

Така да вземем за пример, с цел да си купи новия iPhone Xs в Швейцария, човек би трябвало да работи 5,1 дни, в Люксембург – съвсем 7 дни, а в Норвегия и Дания – малко над 7 дни. На челните места в класацията се подреждат и Обединените арабски емирства, където извоюваните за 7,6 дни пари са изцяло задоволителни за пазаруването на последното потомство смарт телефон. В самите Съединени Щати човек би трябвало да се труди старателно 8,4 дни, с цел да си разреши устройството.

56 „ трудодни “ коства iPhone Xs на средностатистическия българин (източник: Picodi)

Вече е известно, че в България iPhone Xs с памет 64 GB ще коства 2329 лева Като се вземе поради междинната работна заплата в страната (чисто 873 лева по данни на Национален статистически институт за второто тримесечие на 2018 г.), на българите ще са нужни 56 цялостни работни дни – или към два месеца и половина (календарни), с цел да съберат парите за такава покупка.

Това е един от най-високите индикатори в Европейския съюз: в другите страни от Източна Европа са нужни от 32 до 41 дни работа, с цел да си купите устройството от формалните магазини на Apple в Румъния, Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

Повечето страни от еврозоната се подреждат в средата на класацията. В Австрия, Германия, Финландия и Франция са нужни към 10,5 дни труд, в Гърция и Португалия – към 27. Доста по-осезаеми са разноските за iPhone Xs в Мексико, Китай, Аржентина и Индия — от 50 до 60 „ трудодни “.
още по тематиката
Предпоследното място в рейтинга заема Пакистан (88,6 дни), а абсолютният антирекорд принадлежи на Филипините – 156 работни дни за един айфон.

Проучването се базира на оповестените цени на новия артикул на Apple и данните за междинната работна заплата, налични в формалните статистически източници на всяка от страните. Размерът на месечната работна заплата се дели на осреднения брой работни дни в месеца – 21, прецизират анализаторите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР