Най-малко седем случая на жени, починали в периода на бременността,

...
Най-малко седем случая на жени, починали в периода на бременността,
Коментари Харесай

Най-малко 7 са починалите родилки през 2019 година |

Най-малко седем случая на дами, умряли в интервала на бременността, раждането или послеродовия интервал през 2019 година, не са били регистрирани от формалната национална статистика, оповестяват от Българския Хелзинкски комитет.

Майчина смъртност

В формалните данни на Националния статистически институт (НСИ), оповестени през юни 2020 година е вписана нулева майчина смъртност за миналата 2019 година при 61 882 раждания. По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обаче, през годината лечебните заведения са отчели 7 смъртни случая по аргументи, свързани с бременността, раждането и послеродовия интервал. В писмо на здравния министър до експертния съвет по акушерство и гинекология във връзка осъществени 6 инспекции на смъртни случаи на родилки от Изпълнителна организация “Медицински контрол ” през 2019 година даже е предоставено специалистите да проучват аргументите, довели до майчината смъртност.

Според данните на НЗОК  коефициентът на майчина смъртност през 2019 година доближава 11,3 на 100 000 живородени, което съставлява стеснителен скок след относително устойчива наклонност в намаляването на майчината смъртност у нас, при коефициент 6,4 за 2018 година и 7,8 за 2017 година В статистиката на осигурителя обаче не биха попаднали смъртни случаи на пациентки, за които касата не е заплащала лекуване, затова данните не могат да се одобряват за изчерпателни.

Достъп до здравни грижи на бременни от уязвими групи

За поредна година през 2020 година не е регистриран систематичният проблем с достъпа до здравна грижа на бременните дами от уязвими групи. До края на 2020 година здравно неосигурените бременни имаха достъп до здравна помощ по две линии – Националната стратегия за възстановяване на майчиното и детското здраве (НППМДЗ) и Наредба 26/14. 06. 2007 година По данни от доклада за активността на Министерството на здравеопазването, през първото полугодие на 2020 година в здравно-консултативните центрове, разкрити в границите на НППМДЗ са осъществени 2590 медицински съвещания и домашни визити при 3 271 за същия регистриран интервал на 2019 година Това значи, че всеки център е осъществил почти към 0,66 съвещания или визити дневно. Отчита се понижение на броя осъществени съвещания с близо 21% по отношение на миналата година. Важен подробност във връзка с националната стратегия е, че действието ѝ изтече в края на 2020 година

Въпреки декларираните планове на Министерството на здравеопазването тя да бъде обновена, с цел да се резервира и развие активността на основаните центрове, в бюджета на Министерство на здравеопазването за 2021 година са планувани средства единствено за работа по актуализацията на програмата, само че не и за заложените в нея действия. Това допуска в допълнение ограничаване в достъпа на бременните от уязвими групи до здравна грижа по отношение на предходните години, освен това в изискванията на дълбока здравна и обществена рецесия, провокирана от пандемията от коронавирусно заболяване.

По данни на НЗОК, по регламента на Наредба 26 в интервала 1 януари – 31 октомври 2020 година са платени ражданията на 5837 дами. Полагащите им се акушеро-гинекологични прегледи са получили 2412 неосигурени дами, а малко над 1200 са били изследвани еднократно за индикатори на кръв и урина. Това значи, че всяка втора неосигурена жена ражда без въобще да е била прегледана по време на бременността, а 4 от 5 – без да са им правени каквито и да било проучвания. Този дял на обхванатите от дейностите по Наредба 26 няма изменение по отношение на миналата 2019 година От тези данни може да се направи извода, че приблизително сред 8 и 9% от всички родилки през годината, не могат да се възползват от правото си на здравна грижа по време на бременността.

Медицински стандарти и качеството на грижите

По данни на НЗОК, към 51% (23 388 от общо 46 188) от ражданията на едноплодни бременности, платени от касата през 2020 година, са се случили посредством цезарово сечение. Препоръките на СЗО по отношение на този способ на родоразрешение сочат, че той е от изгода за майките и бебетата в до 20% от ражданията. В останалите случаи рисковете, които оперативното раждане носи по отношение на вагиналното, са медицински неоправдани. Тази рекомендация не се трансформира в интервала на пандемията. Това значи, че над ¼ от всички родили през годината дами, са били обект на ненужна, тежка хирургическа намеса, която носи медицински опасности за тях и бебетата им, и може да се характеризира като принуждение. 

Достъп до здравна помощ и качество на родилните грижи в изискванията на COVID-19

Пандемията от COVID-19 провокира проблеми в организацията на здравната помощ, в това число и тази за бременните и раждащи дами и децата под 1 година. При първата вълна напролет със заповед на министъра на опазването на здравето бяха лимитирани имунизации, плановата оперативна и лечебна активност на изпълнителите на здравна помощ за интервала от 13 март до 21 април 2020 година В пика на заболеваемостта имаше нееднократни сигнали, че лечебни заведения връщат раждащи дами или изискват от тях неотдавна изработен PCR тест, който се заплаща от джоба на пациентката.

Правото на раждащата жена да не бъде подлагана на ненужни инвазивни интервенции, припознавани към този момент и като принуждение над нея, беше погазено посредством обществените рекомендации от страна на основни представители на здравните управляващи, всички дами да раждат с цезарово сечение в интервала на епидемията. Препоръките противоречаха на одобрения теоретичен консенсус за родилна и неонатологична грижа.

Общият извод на БХК от наличните данни е, че правата на раждащата жена не са добре разпознаваеми нито от институциите и експертите в сферата, нито от самите дами и фамилиите им. Липсва разбор какво костват тези дефицити като дълготрайни здравни и обществени последствия на цялото общество. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР