Най-малко 95 човека, повечето от които жени, са били задържани

...
Най-малко 95 човека, повечето от които жени, са били задържани
Коментари Харесай

Най-малко 95 са задържани при протести в Беларус

Най-малко 95 индивида, множеството от които дами, са били арестувани през днешния ден при продължаващите митинги в Беларус против противоречивото преизбиране на президента Александър Лукашенко предишния месец, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на неправителствена организация.

Правозащитната група "Вясна " (на съветски "Весна ", в превод "Пролет ") заяви, че арестите са били осъществени в столицата Минск и други градове като Брест на югозапад.

Сред арестуваните са публицисти, отразяващи митингите. Арестувани били и музиканти, които изпълнили известна ария от руско време, трансформирала се в химн на протестното придвижване. Стотици стачкуващи излязоха по улиците на Минск. Виждаха се портрети на опозиционния претендент на президентските избори на 9 август Светлана Тихановска.

Някои протестиращи скандираха "Света, президент ", визирайки 38-годишната съперница на Лукашенко, която след изборите отиде в прилежаща Литва. В изказване Тихановска похвали дамите стачкуващи и се присмя на полицията.

"Какво да кажем за мъжете, които, криейки лицето си, употребяват мощ против дами? Възможно ли е да се живее спокойно с такива мъже? ", попита тя.

Беларуският президент ще приказва на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации по-късно през днешния ден. Неговата тирада евентуално ще налее масло в огъня на митингите на следващия ден. По традиция демонстрациите против Лукашенко събират най-вече хора в неделя в Минск - до 200 000 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР