Най-малко 9 деца са починали във Великобритания от бактериални инфекции

...
Най-малко 9 деца са починали във Великобритания от бактериални инфекции
Коментари Харесай

След 9 починали деца британските здравни власти допуснаха антибиотици и превантивно

Най-малко 9 деца са умряли във Англия от бактериални инфекции от септември до момента. Смъртта им е настъпила от затруднения, породени от бактериална зараза от стрептококи А. Здравните управляващи в страната взеха решение по изключение на деца в ранна учебна възраст, които са в риск за по-тежко протичане на заболяването, да се дават антибиотици превантивно. Според някои от експертите необикновените случаи се дължат на срив на имунната система поради Коронавирус ограниченията.

Обичайно този вид инфекции са по-скоро леки, протичат с възпалено гърло и възпаление по кожата и могат да бъдат третирани със общоприети антибиотици, като смъртните случаи са редки. В рискови обстановки може да се стигне до инвазивна стрептококова болест от група А, или iGAS (invasive group A streptococcus), която да е съдбовна. Властите във Англия регистрират скок в тъкмо тези рискови случаи на iGAS тази година, като най-застрашени са децата под 10-годишна възраст, оповестява " Гардиън ".

" Дадохме указания на лекарите, където е належащо, да предписват пеницилин като най-хубава линия за отбрана. Там, където има разпространяване в началните учебни заведения, да помислят за използването на антибиотици профилактично. "

Британският министър на опазването на здравето Стив Баркли съобщи тази заран по „ Скай нюз “, че страната му разполага с „ положителни ресурси “ от антибиотици за отнасяне на случаите на бактериалната зараза. Преди това се появиха информации от фармацевтични източници, че има дефицит на пеницилин и съществени терзания, че някои предписания няма да могат да бъдат изпълнени.

Във вторник беше обявено за гибелта на 5-годишно момиченце от Белфаст, още веднъж тежък случай на стрептококи А. Стела Лили Маккоркиндейл стана деветото умряло дете от инфекцията във Англия през последните седмици.

Лекарите в страната обикновено избягват предписването на антибиотиците поради заплахата от основаване на устойчивост. Здравните управляващи сами дефинираха сегашната рекомендация като изключение, което се постанова поради " изключителните условия " като се вземе поради всеки обособен случай.

Професорът по педиатрия от Университета на Бристол Адам Фин сподели пред Times Radio, че е значимо да се резервира верният баланс.

Децата, при които има нетежка форма на инфекцията, могат да се почувстват добре, след това зле, до момента в който протича болестта, само че те не престават да се хранят и да пият вода.

Децата с инвазивната бактериална зараза нямат такива епизоди, в които се усещат добре - при тях ситуацията става единствено по-лошо, усещат се все по-зле, изясни професорът.

След заболяванията, породени от стрептококите от група А, са импетиго (кожно заболяване), ангина, скарлатина.

Във Англия има скок на случаите на скарлатина. Между 14 и 20 ноември са регистрирани 851 случая. В предходни години междинните стойности за този интервал от годината са 186 случая.
Какво съставляват стрептококите от група А?
Стрептококите от тази група могат да причинят разнообразни инфекции. Това са бактерии, които постоянно могат да бъдат открити в гърлото или по кожата, доста хора ги имат без даже и да осъзнават това. Но могат да ги предадат на други, които да се разболеят. Това става при непосредствен контакт, при кашляне, при кихане. Детските градини и учебните заведения са местата, където най-често има епидемични епизоди.
Симптомите на някои от най-честите заболявания, породени от тези стрептококи
При ангината признаците са болки в гърлото, само че те са разнообразни от просто зачервено гърло. Трудно се преглъща, постоянно има гной по сливиците.

Първите признаци на скарлатината са сходни на тези при грипа - висока температура, болки в гърлото. Обривът стартира да се появява сред 12 и 48 часа по-късно като стартира от гърдите и корема, по-късно плъзва по цялото тяло. Много присъщ за скарлатината е и така наречен малинов език.

Импетиго е кожно заболяване. Първите признаци са   “червеникави рани ” по кожата. Образуват се мехури, които след разпукването си образуват жълтеникава крусти (кора).

Много рядко стрептококите А могат да причинят тежко заболяване, когато бактериите навлязат в елементи от тялото, в които всекидневно няма бактерии - кръв, мускули, бели дробове. Тогава се стига и до инвазивната стрептококова болест, която може да се трансформира в животозастрашаващо заболяване. Две от най-опасните, само че доста редки форми, са стрептококовият токсичен шоков синдром и некротизиращ фасциит.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР