Най-малко 41 души са били убити в Иран от началото

...
Най-малко 41 души са били убити в Иран от началото
Коментари Харесай

Десетки са жертвите при протестите в Иран

Най-малко 41 души са били убити в Иран от началото на митингите, провокирани от гибелта на 22-годишната Махса Амини в полицейски сектор в столицата Техеран, съобщи ДПА, като се базира на държавната телевизия. Засега обаче няма публично удостоверение на тези данни.

Протестите продължиха цяла нощ до ранните часове на днешния ден, а видеокадри, разпространяващи се в обществените мрежи, демонстрират стачкуващи в Техеран и на други места в страната. Според очевидци в иранската столица и силите за сигурност, и протестиращите прибягват към все по-голямо принуждение. Силите за сигурност потушават митингите по-агресивно и все по-често се чуват изстрели, описаха очевидци, съобщи Българска телеграфна агенция.

Междувременно по-младите стачкуващи също стават по-агресивни, нанасят вреди на административни здания, подпалват коли и кофи за отпадък и влизат в конфликти с полицията. Освен лозунга " Смърт на диктатора! " протестиращите скандират още: " Това е годината на клане! " и " По-скоро ще умрем, в сравнение с да продължим да поносим унижения! ". Махса Амини била арестувана на 13 септември поради нарушение на ислямските правила за обличане. Тя изпаднала в кома и умряла в болница няколко дни по-късно, като към момента не е ясна повода за нейната гибел, която провокира митинги и вълнения в цялостен Иран, отбелязва ДПА.

Оттогава стотици хиляди души стачкуват против управляващите. Стотици стачкуващи са арестувани. Посланиците на Англия и Норвегия в Иран са били извикани през вчерашния ден в министерството на външните работи, с цел да дадат пояснения, съобщи през днешния ден полуофициалната новинарска организация ИСНА, представена от Ройтерс. Британският дипломат е бил привикан в отговор на " враждебния темперамент " на основана в Лондон ираноезична медия, а норвежкият му сътрудник - за пояснения за " вмешателството " на ръководителя на норвежкия парламент във вътрешните работи на Иран, се споделя в известието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР