Най-малко 29 турски войници бяха убити при въздушни удари в

...
Най-малко 29 турски войници бяха убити при въздушни удари в
Коментари Харесай

Русия: Турците не трябваше да са там

Най-малко 29 турски бойци бяха убити при въздушни удари в сирийската провинция Илдиб, съобщи Франс прес. " В Идлиб починаха 29 наши военни, ранените са 36 ", сподели в ефира на телевизия НТВ валията на турския окръг Хатай Рахми Доган, представен от ТАСС. Сирийският център за наблюдаване на човешките права заяви за ДПА, че убитите турски бойци са 34 и че десетки са били ранени. Ранените бойци са били откарани в Турция през граничния пункт " Джилвегьозю " и са настанени в болница. Ударите са нанесени от сирийските държавни сили. От въздуха и с артилерия е била атакувана автоколона на юг от град Саракиб, който е под контрола на сирийските управляващи.

Това е най-големият брой убити турски военни за един ден в Идлиб, който е последният бастион на сирийската съпротива. От седмици ескалира напрежението сред Анкара, покровител на някои от опозиционните групировки в сирийската провинция, и Дамаск, чиито сили водят нахлуване за отвоюването на тези територии.

Така общо убитите турски военни в Идлиб през февруари стават минимум 49 (според формалните данни).

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу беседва по телефона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заяви Анадолската организация, съобщи ДПА.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган свика през вчерашния ден ексклузивен съвет за сигурност в Анкара. В траялата два часа среща участваха министърът на защитата, началникът на армията и ръководителят на тайните служби.

 

Отговорът на Анкара

В отговор Турция бомбардира позиции на сирийските държавни сили, заяви турското президентство, представено от Франс прес.

" Всички известни позиции на режима бяха обстреляни от нашите сухопътни и военновъздушни елементи ", сподели в официално съобщение ръководителят на Дирекцията по връзки в турското президентство Фахреттин Алтун.

" Нашите скъпи бойци ще бъдат отмъстени ", сподели Алтун. Той прикани интернационалната общественост, включително Русия и Иран, поддръжници на държавното управление на Башар Асад, да " поемат отговорност ", с цел да " спрат закононарушенията против човечеството, които прави режимът ".

При турски удари за 17 дни са били унищожени над 1700 сирийски военни, 55 танка, 3 хеликоптера, 18 бронирани машини, 29 гаубици, минохвъргачки, хранилища за муниции, оповестиха турски медии.

Какво дадоха отговор от Москва: турците не трябваше да са там

Турските военни са били в колона на терористи и са попаднали под огъня, обявиха от съветското Министерство на защитата.

" Турски бойци, които са били в бойни обединения на терористични групировки, са попаднали по огъня на сирийски военни ", заяви ведомството.

Групировката Хаят Тахрир аш Шам (едно от имената на Джебхат ан Нусра) се опита да предприеме нахлуване в зоната на деескалация Идлиб на необятен фронт по позиции на сирийските държавни войски, заяви министерството.

Съгласно координатите, предадени от турската страна на Русия, турските войски, попаднали под обстрел на 27 февруари, не е трябвало да бъдат в региона, където са били, и Анкара не е уведомила Москва авансово за тяхното местонахождение, съобщи още министерството.

На собствен ред съветският Черноморски флот заяви, че изпраща два бойни кораба с крилати ракети " Калибър " към сирийския бряг.

 

НАТО и Съединени американски щати поддържаха Турция

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди въздушните удари на Сирия и Русия в провинция Идлиб и прикани за деескалация. Той прикани " сирийския режим и съветския му съдружник " да " спрат офанзивата си, да съблюдават интернационалното право и да поддържат напъните на Организация на обединените нации за спокойно споразумяване ", на спора, заяви говорителка на Столтенберг.

Съединени американски щати също приканиха за преустановяване на настъплението в Идлиб и показаха поддръжка за Турция. " Заставаме зад нашия съдружник в НАТО Турция и продължаваме да призоваваме за неотложно прекъсване на тази отвратителна атака на режима на Асад, на Русия и на силите, подкрепяни от Иран ", сподели в официално съобщение представител на Държавния департамент.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се р
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР