Най-малко 29 мигранти от Субсахарска Африка загинаха, когато двете им

...
Най-малко 29 мигранти от Субсахарска Африка загинаха, когато двете им
Коментари Харесай

29 загинали мигранти в морето край Тунис

Най-малко 29 мигранти от Субсахарска Африка починаха , когато двете им лодки потънаха край крайбрежията на Тунис, до момента в който се опитваха да прекосят Средиземно море до Италия. Това заяви " Ройтерс ", като цитира известие на тунизийската брегова защита.

По-рано през днешния ден беше обявено за минимум 19 починали мигранти от Африка. 

Припомняме, че това е следващата от серия произшествия с лодки с мигранти край Тунис. 

През последните четири дни пет лодки с мигранти потънаха край крайбрежията на южния град Сфакс, оставяйки 67 изчезнали и девет починали, след доста нарастване на лодките, насочващи се към Италия.

Тунис зае мястото на Либия като съществена насочна точка за хората, бягащи от бедността и споровете в Африка и Близкия изток с вярата за по-добър живот в Европа.

Хусем Джебабли, почитан чиновник в националната армия, сподели пред Ройтерс, че тунизийската брегова защита също е избавила 11 души край крайбрежията на Махдия, по-на север.

Бреговата защита заяви, че е спряла към 80 лодки, пътуващи за Италия през последните четири дни , като е задържала повече от 3000 мигранти, най-вече от страни от Африка на юг от Сахара.

Последната сходна покруса идва в разгара на акция за арести от страна на тунизийските управляващи на африканци от Субсахарска Африка без документи.
 Отново починали мигранти в морето край Тунис
Отново починали мигранти в морето край Тунис

Потокът от тази страна се е нараснал фрапантно

Според данни на Организация на обединените нации минимум 12 000 мигранти, достигнали Италия тази година, са отплавали от Тунис спрямо 1300 през същия интервал на 2022 година

Според статистиката на Тунизийския конгрес за обществени и стопански права, бреговата защита на Тунис е предотвратила повече от 14 000 мигранти, тръгващи с лодки през първите три месеца на тази година, спрямо 2900 през същия интервал на предходната година.

Италианската брегова защита заяви в четвъртък, че е избавила към 750 мигранти в две интервенции край южното италианско крайбрежие.

Европа рискува да преживее голяма вълна от мигранти , идващи по крайбрежията ѝ от Северна Африка, в случай че финансовата непоклатимост в Тунис не бъде предпазена, сподели италианският министър председател Джорджия Мелони в петък. Мелони прикани МВФ и някои страни бързо да оказват помощ на Тунис, с цел да избегне краха му.
 Над 2000 незаконни мигранти пристигнали в Италия за денонощие
Над 2000 незаконни мигранти пристигнали в Италия за денонощие

Предимно от страни в района на Сахел в Западна Африка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР