Най-малко 28,4 милиона души са гласували на президентските избори в

...
Най-малко 28,4 милиона души са гласували на президентските избори в
Коментари Харесай

Над 28 млн. гласуваха за президент в Иран

Най-малко 28,4 милиона души са дали своят вот на президентските избори в Иран до 02:00 часа. Това съобщи в събота Джаханбахш Ханджани, представител на предизборния щаб на претендента Абдолнасер Хемати.

" Към 02:00 часа са дали своят вот 28,4 милиона души ", цитира го Борна. Според Ханджани " Хемати е изискал от Министерството на вътрешните работи да удължи времето за гласоподаване, само че е получен отговор, че по отношение на разпореждането на Съвета на пазителите на иранската конституция това е невероятно ".

По-рано ръководителят на щаба за изборите на Ислямска република Джамал Орф съобщи, че общо 59,31 милиона жители в страната имат право на глас. По този метод изборната интензивност може да бъде към 48%.
 Иран избира президент
Иран избира президент

Тест за легитимността на духовните владетели на страната

Официалните данни за изборната интензивност ще бъдат оповестени в събота преди 12:00 (10:30 московско време). Редица изследвания преди изборите оповестяват за вероятен спад в интереса на иранското население към изборния развой тази година. По този метод Студентският център за анкети за публичното мнение осведоми, че 42% от интервюираните са декларирали желанието си да дойдат и да гласоподават . В същото време в другите години в ислямската република този индикатор варира от 50% до 85%. Това значи, че изборната интензивност на актуалните избори може да се окаже рекордно ниска в историята на страната.

Времето за гласоподаване за президентските избори в Иран публично завърши в 02:00 локално време. В същото време някои области, където хората към момента участват, не престават да работят. Гласуването стартира в 07:00 в петък и трябваше да продължи до среднощ, само че работата на изборните секции беше удължена заради обстоятелството, че не всички имаха време да гласоподават техния глас в избраното време.

В същото време, както оповестява IRIB TV and Radio Broadcasting Corporation, на множеството изборни секции, които към този момент са завършили работата си, преброяването на гласовете към този момент е почнало.

Според Студентския център за проучване на публичното мнение 63% от гласоподавателите, решили да дойдат до урните, са подготвени да гласоподават за основния арбитър на Върховния съд Ебрахим Раиси. Най-близкият противник на Раиси е Мохсен Резай, секретар на Съвета за адекватност на признатите решения, който 9% от гласоподавателите са подготвени да поддържат . Други кандидати за поста на държавен началник са заместник-председателят на Меджлиса (парламента) Амир Хосейн Казизаде Хашеми и някогашният началник на централната банка Хемати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР