Най-малко 26 човека са били убити при ожесточени сражения между

...
Най-малко 26 човека са били убити при ожесточени сражения между
Коментари Харесай

Нови жертви в сирийския анклав Източна Гута въпреки резолюцията на ООН

Най-малко 26 индивида са били убити при яростни сражения сред сирийските държавни сили и бунтовници в Източна Гута в неделя, заяви Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида.Боевете се водят макар признатата в събота от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации резолюция за неотложно преустановяване на огъня в Сирия за 30 дни.

Неправителствената мониторингова организация, която разполага с необятна мрежа от информатори в Сирия, в началото заяви, представена от Франс прес, за яростни боеве на фронтова линия в южната част на Източна Гута, последния размирен бастион в покрайнините на столицата Дамаск, съобщи Българска телеграфна агенция. В тях били убити 13 проправителствени бойци и шестима от ислямистката бунтовническа формация Джаиш ал Ислам ( " Армия на исляма " ).

Впоследствие центърът заяви, представен от ДПА, и за седем убити цивилни при офанзиви на държавните сили.

Рами Абдел Рахман, шефът на мониторинговата организация, сподели, че миналата нощ е била най-спокойната в Източна Гута от една седмица. Спокойствието било нарушено през днешния ден от артилерийски обстрел и въздушни удари от страна на режима по някои елементи от анклава.
Представител на Джаиш ал Ислам съобщи, че държавните сили пробват в региона взлом, против който бунтовниците се съпротивляват.

Миналата неделя режимът в Дамаск стартира акция на масирани въздушни удари по Източна Гута като подготовка за сухопътна интервенция за завладяване на бунтовническия анклав с повърхност от стотина квадратни километра. Над 500 цивилни бяха убити за седем дни бомбардировки, отбелязва Франс прес.

Резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за 30-дневно преустановяване на огъня в Сирия, няма да се отрази на турската атака против кюрдските бойци в Африн, съобщи в неделя турският вицепремиер Бекир Боздаг, представен от Ройтерс.

Папа Франциск насочи " настойчив апел " насилието " неотложно да спре "

Папа Франциск насочи отправи " настойчив апел насилието неотложно да спре ", по-специално с цел да може да дойде филантропична помощ в Сирия и най-много в бунтовническия анклав Източна Гута, обект на въздушни офанзиви от страна на сирийския режим.

" Отправям настойчив апел насилието неотложно да бъде спряно, да бъде възложен достъп за филантропична помощ - храна и лекарства, - и да бъдат евакуирани ранените и болните ", съобщи главата на Римокатолическата черква на площад " Св. Петър " в Рим незабавно след неделната молитва " Ангел Господен ".

" Тези дни мислите ми постоянно отлитат към обична и страдалчески страдаща Сирия, където се е завърнала войната, по-специално в Източна Гута ", акцентира Светият отец.

" Тази година февруари бе измежду месеците с най-вече принуждение за седемте години, откогато стартира спорът: стотици, хиляди цивилни жертви, деца, дами, възрастни хора; улучени бяха лечебни заведения, популацията към този момент не може да си откри храна... Всичко това е нечовешко. Не можеш да се биеш против злото с друго зло ", акцентира папата.

Турция продължава интервенцията в Африн

Турската войска и подкрепяни от Турция сирийски бунтовници започнаха на 20 януари интервенция " Маслинова клонка " в региона на сирийския град Африн против сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), които Анкара счита за терористични организации.

Турция приветства по-рано резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която бе утвърдена след седемдневни въздушни удари и артилерийски обстрел в Източна Гута - последната цитадела на бунтовниците край Дамаск. При офанзивата починаха 519 цивилни, измежду които стотина деца, сочат данни на Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида.

В резолюцията на Съвета за сигурност се упорства " неотложно " да влезе в действие едномесечно филантропично помирение в цяла Сирия за снабдяване на филантропична помощ и евакуация на тежко ранени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР