Най-малко 15% от портфейла на държавната Българска банка за развитие

...
Най-малко 15% от портфейла на държавната Българска банка за развитие
Коментари Харесай

Най-малко 15% от портфейла на ББР ще бъде за зелени проекти

Най-малко 15% от портфейла на държавната Българска банка за развиване ще бъде обособен за зелени планове. Това разгласи изпълнителният шеф на кредитната институция Стоян Мавродиев. Той участва на финансовия конгрес за Централна и Източна Европа-Евромъни, който се организира годишно във Виена.

Българската банка за развиване ще поддържа с преимущество планове, които са свързани с понижаване на въглеродния отпечатък на промишлеността, намаляването на потреблението на въглища, възобновимата сила и нововъведенията в областта на зелените технологии.
Стоян Мавродиев, изп. шеф на Българска банка за развиване: Дългосрочно без значение дали го осъзнаваме или не, това ще бъде бъдещето на Европа и на света в идващите най-малко 10-15 години. Това ще бъде предпочитана тематика.
Като главно предизвикателство банкерът регистрира готовността на бизнеса да приготвя планове точно в областта на зелените промишлености.
Стоян Мавродиев: И доколкото в Западна Европа има положителни планове както при произвеждане на акумулатори за електрически автомобили, вложения във възобновими източници и чиста сила, в България ние сме много по-назад в това отношение. Тоест, предизвикването е в бизнеса да приготвя банкируеми планове, които ние ще имаме подготвеност да подкрепим.
Одобрението на такива планове ще се прави без медиатор, а непосредствено с кандидатстване пред банката.
Илия Лингорски, гл. икономист на Българска банка за развиване: Необходими са нововъведенията, които идват от цифровия бранш, нововъведенията, свързани със земеделие, и главно тези хрумвания идват от групата на предприятия, които са в областта на дребните и междинни предприятия. Тук е доста забавна ролята на европейските банки за развиване, които знаем какви са целите и упоритостите на европейските органи посредством европейската капиталова банка.
Европейската капиталова банка е оповестила, че ще отдели 1 трилион евро като капиталов портфейл за вложения, ориентирани в зелената политика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР