Най-малко 15 години гарантирана софтуерна поддържка ще получат собствениците на

...
Най-малко 15 години гарантирана софтуерна поддържка ще получат собствениците на
Коментари Харесай

15 години с един Android? Да, ако е кола от VW

Най-малко 15 години обезпечена софтуерна поддържка ще получат притежателите на колите на немския производител Volkswagen, които употребяват платформата Android Automotive. Това излиза наяве от изявление на началника на програмните разработки в компанията Дирк Хилденберг пред Ars Technica.

По думите му " поддръжката през целия живот на автомобила е от извънредно значение ", като ще има опция и за удължение на интервала на приемане на обновленията.
 Защо Volkswagen Golf е един от най-продаваните коли на всички времена?
Защо Volkswagen Golf е един от най-продаваните коли на всички времена?

VW Golf е емблематичен хот хеч и остава известен през днешния ден на пазара на нови и използвани коли

Контекст : Android съвсем от " рождението " си е в колите. Първоначално разнообразни по-малки производители предлагаха свои системи за в допълнение вграждане, които предлагаха навигация и забавление, само че през последните години Гугъл предлага интегрирани решения, които към този момент се употребяват да вземем за пример от Volvo и Honda, а скоро ще ги забележим и в BMW и VAG.

Проблемът : Android работи най-вече на смарт телефони. Повечето консуматори ги сменят след най-много 3-4 години, само че това най-често е много след края на формалната софтуерна поддръжка. Драйверите за другите съставни елементи на устройствата не се обновяват прекомерно дълго от производителите им и по този начин става доста мъчно надграждането на нова версия на операционната система.

" Суперкомпютри на колела ": Mercedes-Benz демонстрираха новата си платформа

Компанията желае да догони Tesla във връзка с автоматизираното шофиране

В момента рекордьор по " дългоденствие " е Fairphone, който получи финалния си ъпдейт на седмата година. Това са две поколения смарт телефони време, само че е дребна част от живота на един автомобил (особено в България - б.р.) и малко на брой биха се разделили с возилото си поради занемарен програмен продукт толкоз скоро.

Решението : Старите мултимедийни платформи за коли нормално бяха с релативно слаб хардуер - опциите му се съобразяваха със софтуера, с който колата ще излезе от завода. Сега обстановката е друга - процесорите са доста по-мощни и с тяхна помощ става допустимо новите операционни системи да виртуализират стратегиите и връзката им с другите датчици и по този начин да понижат зависимостта им от хардуера.

" Ако производителят избере нещо като Android Automotive или QNX за infotainment системата, тя ще работи във виртуален резервоар, а изчислителната мощ в тези нови архитектури би трябвало да е в положение да поддържа обновления на тези операционни системи за доста по-дълъг интервал, в сравнение с при типичния смарт телефон ", разяснява пред Ars Technica анализаторът от Guidehouse Insights Сам Абуелсамид.

Новият проблем: С оглед икономическата обстановка в световен мащаб, идва разумният въпрос дали автомобилните компании няма да се възползват от новите благоприятни условия на хардуера и софтуера, с цел да си обезпечат спомагателни доходи. " Те сигурно разчитат на спомагателен оборот от абонаментни услуги и нови функционалности, които идват под формата на ъпдейти, само че никой досега не е потвърдил, че клиентите желаят да заплащат за това ", отбелязва специалистът.
 BMW сподели новия футуристичен и напълно електрически модел i7
BMW сподели новия футуристичен и напълно електрически модел i7

Суперлуксозният автомобил излиза на българския пазар в края на годината

Според него този проблем ще е още по-сериозен на пазара на използвани коли, който е в пъти по-голям.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР