Най-малко 14 души – членове на семейството, личния адвокат и

...
Най-малко 14 души – членове на семейството, личния адвокат и
Коментари Харесай

Близки до Тръмп са поддържали връзки с поне 17 руснаци от началото на кандидат-президентската му кампания

Най-малко 14 души – членове на фамилията, персоналния юрист и участници в предизборната акция на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп – са поддържали контакти с най-малко 17 руснаци съвсем през цялото време на кандидат-президентската акцията през 2015 година до встъпването в служба на Тръмп като държавен глава на Съединени американски щати, написа The Washington Post, като се базира на последните междинни резултати от следствието на спецпрокурора на Съединени американски щати Робърт Мълър.

Според информацията става въпрос за контакти с хора като съветския дипломат в Съединени американски щати Сергей Кисляк, съветския вицепремиер Аркадий Дворкович (тук връзката е Картър Пейдж, поради който избухна величествен скандал при започване на годината) и за деец с връзки в съветските служби.

Контактите с съветската страна са били доста повече, в сравнение с се е считало по-рано, акцентира вестникът, написа Агенция " Фокус ". " Предавали са се оферти да се строи " Тръмп Тауър " в Москва, поканили са съветника му в Русия за обществени изказвания и не един път са желали среща с Тръмп и помощниците му. Сега спецпрокурорът Мълър обяснява дали това са обособени, изолирани съвпадения или са част от опит на Русия да се намеси в президентската акция ", написа вестникът.

Сред съветските връзки The Washington Post причислява известните към този момент някогашен съветски сенатор Александър Торшин, ръководителя на ВИБ Сергей Горков, прессекретаря на президента на Русия Владимир Путин Дмитрий Песков и някогашния заместител министър-председател Аркадий Дворкович и Мария Бутина, която беше задържана в Съединени американски щати с обвиняване за шпионаж, съветския юрист Наталия Веселницкая, която потвърдено се срещна с горе-долу целия избирателен щаб на Тръмп в " Тръмп Тауър " в Ню Йорк и на срещата се разисква предаване на компромати против Хилари Клинтън, както и тежкоатлета Дмитрий Клоков.

Всъщност стеснителен за Тръмп нов подробност е случай от ноември, 2015 година. Тогава към този момент някогашният персонален юрист на Тръмп - Майкъл Коен, реализира контакт с съветски жител, който се показва за " доверено лице " на властта в Руската Федерация и е предложил съдействие с акцията на Тръмп, в това число среща с Владимир Путин за възможна реализация на план " Тръмп Тауър " в Москва. Според BuzzFeed най-вероятно става въпрос за среща сред Коен и Дмитрий Клоков. А през октомври, 2015 година, брачната половинка на Клоков се свързала с Иванка Тръмп и твърдяла, че може да помогне за реализация на " Тръмп Тауър ", като Иванка препредала контакта на Коен. В последна сметка Коен не се срещнал с въпросния " съветски жител ", защото считал, че има положителни връзки с Русия чрез други бизнес сътрудници. Става въпрос за връзката " Феликс Сатър " - бизнес сътрудник на Тръмп с дебело престъпно досие, за който се подозира, че се е отървал от по-сериозни присъди, защото е станал осведомител на ФБР.

Самият Колков отговоря на въпрос дали за връзките си с тези събития с думите " цялостни нелепости ".

Специално за държанието на Коен The Washington Post припомня, че през септември 2015 година юристът споделил в телевизионно изявление, че има " добра опция " за среща сред Тръмп и Путин. Тази есен следствието на Мълър сподели, че Коен е приказвал с представителя на Кремъл Дмитрий Песков по телефона тъкмо за реализацията на " Тръмп Тауър " в Москва.

Отделно Мълър проверява контактите на наказания за финансови закононарушения някогашен началник на президентската акция на Тръмп - Пол Манафорт, с Константин Килимник. Според ФБР Килимник има връзки с съветското разузнаване, само че още няма обществена изясненост какво тъкмо търси Мълър в тази тенденция. Дотук импровизирано се счита, че се търси евентуална връзка сред акцията на Тръмп и съветския олигарх Олег Дерипаска, един от доближените олигарси на Путин.

Досега Мълър не е публично повдигнал обвиняване, че многочислените контакти на хора от акцията на Тръмп с руснаци съставляват координирано изпитание в търсене на помощ от Москва за кандидатурата на настоящия американски президент.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР