Най-малко 12 000 работни места от въгледобива трябва да бъдат

...
Най-малко 12 000 работни места от въгледобива трябва да бъдат
Коментари Харесай

12 000 работни места от въгледобива трябва да бъдат прехвърлени до 2026-та година към други икономически сектори

Най-малко 12 000 работни места от въгледобива би трябвало да бъдат трансферирани до 2026-та година към други стопански браншове поради понижаване на търсенето на въглища от Топлоелектрическа централа.

Това плануват териториалните проекти за обективен преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник, които са препоръчани от Министерството на енергетиката за публично разискване. Те са част от общата рамка за реализиране на Европейските цели за нисковъглеродна стопанска система.

В особено мнение от КНСБ показват, че в случай че такова редуциране на работещи се приложи въз основата на политическо решение, ще има съществени обществени разтърсвания. Вицепрезидентът на синдиката Огнян Атанасов разяснява:

" По това, което ни се показва, в Стара Загора в действителност близо 80% от работните места ще бъдат наранени в едни къси периоди, което не е действително. За регионите като Кюстендил и Перник даже ни се изяснява, че 2027 година даже няма да има заети хора в енергийната и минната индустрия. Никой не може да каже сега какъв брой ще бъдат освободени. На този стадий, в идващите три до пет години, на който не му е ясно, че ще се създават въглища и електрическа енергия от тях, значи нищо не разрушена от енергетика ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР