Най-лошите мениджъри имат фундаментално сбъркана представа за работното място, компанията

...
Най-лошите мениджъри имат фундаментално сбъркана представа за работното място, компанията
Коментари Харесай

Хора ли управлявате или числа

Най-лошите мениджъри имат фундаментално сбъркана визия за работното място, компанията и динамичността на екипа си. Истински ужасните ръководители схващат труда и личната си роля по толкоз нефункционален метод, че съумяват да объркат естествената среда и темп в цялата организация. Не правете и вие тези неточности, а последвайте образеца на умните шефове!

1. Мениджмънт = заповеди и надзор

Ужасните шефове смятат, че тяхната работа се състои в това да заповядват на подчинените си и да наблюдават за прецизното осъществяване на нарежданията си.

Умните шефове знаят, че работата им се състои най-много в това да оказват помощ на чиновниците да са по-успешни и ефикасни и да поемат отговорността за сложните решения, които подчинените им не могат да създадат без да пита.

2. Служителите би трябвало да ИСКАТ да работят изключително

Ужасните шефове са уверени, че чиновниците, които не желаят да работят 60 часа седмично, са лентяи и баласт за компанията.

Умните шефове знаят, че доста изследвания към този момент са потвърдили, че всеки опит да се работи редовно по повече от 40 часа седмично обрича продуктивността на непрекъснато намаляване.

3. Управлявам цифри, а не хора

Ужасните шефове влагат цялата си сила в салдото на числата и за тях чистата сметка оправдава всевъзможни средства за реализиране на задачата.

Умните шефове знаят, че единственият сигурен метод да реализират положителни числени индикатори е да оказват помощ на хората в тяхната работа.

4. Ако нещо значимо би трябвало да се свърши, ще го направя аз

Ужасните шефове гледат на себе си като на звездите на компанията, които могат да решат всеки проблем, налагайки престижа си над останалите.

Умните шефове осъзнават, че положителното водачество значи да мотивираш екипа си да дава отговор за личните си триумфи и провали.

5. Не решавам, до момента в който нямам всички данни

Ужасните шефове толкова ненавиждат риска, че изискват планини от информация, преди да вземат значимо решение.

Умните шефове разбират, че прекомерната информация единствено размътва водите.

6. Успехът е мой, а неуспехът – ваш

Ужасните шефове приписват на себе си всички триумфи и упрекват екипа, когато нещата се развият зле.

Умните шефове знаят, че същинската им задача е: а) да поправят грешките още преди да са се случили, и б) да огласят успехите, реализирани от чиновниците.

7. Обичам да ви държа на мрачно

Ужасните шефове не известяват чиновниците за процеса на взимане на решения и не ги включват в него.

Умните шефове знаят, че решенията са по-успешни, когато хората, които ги ползват на процедура, са въвлечени в тях през цялото време.

8. Обсъждането на заплатата е идеалният миг за критикуване

Ужасните шефове пазят всичките си недоволства, рецензии и препоръки за момента, в който служителят отиде при тях за оценяване на работата си.

Умните шефове знаят, че чиновниците се паникьосват, когато ги атакуват по този начин, и могат да трансформират държанието си към по-добро единствено, когато са ръководени последователно и деликатно.

9. Толкова съм значим, че няма потребност да съм вежлив

Ужасните шефове са толкоз самовлюбени, че не си вършат труда да се управляват.

Умните шефове знаят, че корпоративните хулигани рано или късно си получават заслуженото – а точно, екип от подмазвачи, който ще унищожи компанията.

По материали на Inc.co
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР