Най-краткият ден миналата година е регистриран на 19 юли. Миналата

...
Най-краткият ден миналата година е регистриран на 19 юли. Миналата
Коментари Харесай

Земята през 2020 г. се е въртяла около оста си по-бързо от обикновено, опасно ли е това ВИДЕО

Най-краткият ден предходната година е регистриран на 19 юли. Миналата година имаше 28 най-бързи дни от 1960 година и нашата планета се е въртяла към оста си с няколко милисекунди по-бързо от междинното.
Това не трябва да ни тревожи, придвижването на Земята към оста непрестанно се трансформира и то се въздейства от метеорологичните промени и атмосферното налягане, ветровете, океанските течения...

Подобно „ едвам видимо “ увеличение или понижаване на скоростта ще бъде неловко единствено за тези, които се занимават с ултра прецизни атомни часовници, които мерят координираното универсално време.



Добавяне на секунди

Досега по време на корекцията в края на юни или декември са добавени още „ високосни секунди “, с цел да се поддържа UTS в сходство с астрономическото време.

От 1972 година специалистите прибавят скок всяка втора година и един ден. Последната такава промяна е направена през 2016 година, когато в края на годината в 23:59:59 е добавена „ високосна секунда “.

Миналата година нещата бяха разнообразни и в този момент учените за първи път мислят да вземат втора. А точно, денят продължава приблизително 86 400 секунди, само че астрономическият ден през 2021 година ще бъде по-кратък със приблизително 0,05 милисекунди. В края на годината може да е закъснение от 19 милисекунди.

„ Ако скоростта на въртене на Земята се форсира, е изцяло допустимо да е нужна негативна секунда. "Рано е да се каже дали това ще се случи ", споделя физикът Питър Вибърли от Физическата лаборатория във Англия.

Превод: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР