Най-късно през есента на тази година ще заработи професионален регистър

...
Най-късно през есента на тази година ще заработи професионален регистър
Коментари Харесай

Регистър ще обединява брокерите на недвижими имоти

Най-късно през есента на тази година ще проработи професионален указател за медиаторите на недвижими парцели. Всеки членуващ в него ще има професионална карта, с която ще се легитимира пред клиентите. Инициативата е на Национално съдружие „ Недвижими парцели (НСНИ). Всеки клиент, който желае да употребява услугите на медиатор било то при продажба, покупка, отдаване чартърен или наемане на парцел, ще може да ревизира каква подготовка и опит има брокерът, с който си е избрал да работи. Още за самодейността за читателите на ФАКТИ описват някогашният и новият ръководители на НСНИ инж. Ирена Перфанова и Добромир Ганев.

Господин Ганев, неотдавна заехте поста ръководител на Националното съдружие „ Недвижими имоти” (НСНИ). В кои насоки ще работите за възстановяване работата на посредническата активност?

Ганев : Редица дълготрайни и стратегически неща, които са стартирани в предходните мандати, ще бъдат продължени. Сред тях са професионалният указател и професионалните карти, работата по основаването на MLS система.

 Ще продължим работата си, която е много сполучлива по организирането на образование, както по ЦПО по програмата на Министерството на труда и обществената политика. Желанието на членовете по районните структури е да продължим с тематиките касаещи продажбите и качеството на обслужване на клиентите.

- Казахте „ професионален регистър” и „ професионални карти”. Бихте ли разказали малко повече за тях?

Ганев : Първото, което е значимо да се знае за професионалния указател, е, че той е непринуден. Няма да бъде затворен в границите на НСНИ, неговите членове и чиновниците на компаниите членуващи в сдружението. Дефакто и брокери, които работят в посреднически компании, които не са членове на НСНИ, могат да влязат в този указател?

Инж. Перфанова : Да, само че би трябвало да одобряват етичните правила, които ще бъдат обвързани с регистъра. Тези правила ще бъдат направени от НСНИ – дали ще е етичния кодекс на НСНИ или ще са особено за регистъра правила, то искащите да влязат в професионалния указател ще би трябвало да ги съблюдават.

 Логиката е, че когато е непринуден един указател, значи, че една компания излиза изцяло непринудено пред обществото и споделя: „ Да, аз желая да работя по тези етични правила. Приемам ги като свои етични правила и го заявявам пред всички останали”. Това е доста по-силно от това някой да те задължава да правиш нещо и на този стадий е решение в един нерегулиран пазар.

Ганев : Желаещите да бъдат вписани в регистъра е належащо да покрият избрани условия, като едното от тях е да одобряват тези правила.

Какви са преимуществата за клиентите, които са решили да употребяват услугите на брокер, решил да бъде вписан в професионалния указател?

Ганев : Най-важното за потребителя е, че ще има достъп до информация, която сега безусловно на никое място я няма, в случай че не я поискаш непосредствено от компанията, т.е. профили на шефовете, обучение, ценз, приключени специализации, научни степени, семинари, образования. Когато един покупател или продавач излезе на пазара ще може да получи информация, да вземем за пример за брокера, с който ще желае да работи.

Влизайки в регистъра, виждате, кои са фирмите, избирате контакт. Другият метод е клиентът да отиде при даден медиатор и се интересува дали е включен в този указател. Едно от най-важните условия на нашия пазар, с цел да печелим дарението на клиентите, е информираността и тази осведоменост за компетенциите и знанията на един брокер. Всичко това ще може да се види в регистъра.

Перфанова : Освен това някой като се появи на оглед клиентът има опция да ревизира дали този брокер е същински, работили към дадена организация или е „ свободен електрон”. Брокерът може да работи единствено под някаква комерсиална марка, може да е по цивилен контракт и в случай че компанията е решила, че може да го включи в регистъра, то там ще има информация за него.

Кога се планува да проработи регистъра?

Перфанова : Есента.

Имате ли сигнали за имотни измами и в случай че „ да” от какво естество са?

Ганев : Това е различен въпрос, по който ще продължаваме да осведомяваме потребителите за неприятните практики. Но би трябвало да отбележа, че имотните измами рядко са свързани с присъединяване на сътрудници брокери. Ако би трябвало да ги разясняваме. Там нещата се случват доста бързо в границите на прекачване няколко пъти на един парцел.

Обсъжда се въвеждане на напредничав налог за трето и четвърто жилище. Как ще го коментирате?

Ганев : В България налозите са едни от най-ниските. Лично не съм осведомен. Параметри не съм видяла. Принципно зависи дали размерът на ставката ще се усили. Дали ще се поправят някакви данъчни оценки. Това, което имаме като информация от доста региони в страната, в това число огромни градове, е че доста постоянно към момента данъчните оценки са по-високи от тези, на които се случват покупко-продажбите. Освен това би трябвало да се направи разлика сред жилищни и търговски парцели. В момента магазин на третостепенна или четиристепенна локация в град като София или Варна се реализират на едни цени, които са три четири пъти от тези на жилищата. А те няма по какъв начин да бъдат реализирани даже, тъй като са заложени в общините едни високи стойности на търговски обекти по принцип.

Никоя политическа мощ не си разрешава да подвига налог „ Сгради”, не тъй като е нямало потребност, а тъй като се смята, че това е доста мъчителна тематика. Според мен е заслужено да бъде вдигнат налога.

Министерство на регионалното развитие разисква и стратегия празните жилища да се отдават на обществено слаби фамилии.

Перфанова : Най-вероятно с една сходна политика може да се управлява равнището на наемите, тъй като в случай че ти си държиш празен парцела, не го дадеш чартърен, може да плащаш по-високи налози. Ако въпреки всичко намериш метод да си дадеш парцела чартърен, без значение дали на обществено или не обществено едва лице, ти почваш да плащаш по-малко наем, т.е. подтиква хората да не са толкоз максималисти, да си държат празни парцелите, а въпреки всичко при по-нормални условия да ги отдадат чартърен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР