Най-издирваният мафиотски бос в Италия е арестуван в Сицилия след

...
Най-издирваният мафиотски бос в Италия е арестуван в Сицилия след
Коментари Харесай

“Бос на всички босове”: Кой е Матео – най-издирваният мафиот в света?

Най-издирваният мафиотски необут в Италия е задържан в Сицилия след 30 години укриване.

Съобщава се, че Месина Денаро е бил арестуван в частна клиника в столицата на Сицилия Палермо.

“Това е огромна победа за страната ”, сподели министър-председателката на Италия Джорджа Мелони.
30 години след ареста на Риина
Месина Денаро е наказан задочно на пожизнен затвор за голям брой убийства. От 1993 година той е в листата на най-издирваните лица, а съгласно списание “Форбс ” е измежду десетте най-издирвани нарушители в света. След гибелта на Бернардо Провенцано през 2016 година и на Салваторе (познат още като Тото) Риина през 2017 г. Месина Денаро е считан за безспорен „ необут на всички босове “ в италианската мафия.

Арестът на Матео Месина Денаро е осъществен тъкмо 30 години след ареста на Тото Риина, който е хванат на 15 януари 1993 година, също в Палермо.

Според източници на италианския вестник “Ла Република ” от клиниката “Мадалена ”, в която е хванат мафиотът, Месина Денаро се е опитал да избяга, само че е бил спрян в един бар.
Защо е толкоз рисков Матео Месина Денаро?
Месина Денаро, именуван още Диаболик, е наследник на мафиотския необут от Кастелветрано Чичо, исторически съдружник на клана Корлеоне на Тото Риина. Матео Месина Денаро е в неопределеност от лятото на 1993 година Той афишира бягството си в писмо, написано до тогавашната му другарка Анджела, след всеобщите кланета в Рим, Милано и Флоренция: “Ще чуете за мен, ще ме създадат да наподобявам като демон, само че всичко това са неистини ”.

Тогава против него към този момент са отправени тежки обвинявания, а и са издадени присъди – за набези, грабежи, владеене на експлозиви и над петдесет убийства. Включително това на 13-годишно момче, наследник на мафиот, което е разтворено в азотна киселина след 779-дневно държане в плен, с цел да бъде спрян татко му да сътрудничи на съда.

Босът на мафията е управлявал и рекетьорските действия, прането на пари и трафика на опиати за Коза Ностра.
Клането сред 1992 и 1993 година
Той е един от подбудителите на всеобщите убийства, осъществени през 1992-1993 година по време на мафиотската война сред сицилианската незаконна отганизация Коза ностра и италианската страна.

През тези години насилието на мафията става причина за гибелта на съдиите Фалконе и Борселино, за нападението в Рим против Маурицио Костанцо и за кланетата на улица “Деи Джоргофили ” във Флоренция, където са убити 5 души и са ранени 37 други, и на улица “Палестро ” в Милано, с 5 жертви и 15 ранени.
Последният същински необут на Коза ностра
Месина Денаро обаче не е елементарен мафиотски необут от Кастелветрано. Той се счита за последния същински необут на Коза ностра, за връзката сред сицилианската мафия и калабрийската Ндгрангета, за пазителя на тайните на договарянията сред страната и мафията през 90-те години.

Неговите незаконни контакти доближават до Канада и Съединените щати, а евентуално и в света на ислямисткия тероризъм, както разкрива информаторът на управляващите Джузепе Гравиано през 2018 година.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР